Magazin 02.06.2021.

POZIVAJU GRAĐANE DA IM SE PRIDRUŽE: Vitezovi se okupljaju na Kastelu u subotu u podne

ČITANJE: 2 minute

U subotu će se, povodom Viteškog festivala Kastrum 2021., organizovati okupljanje i predstavljanje Viteškog reda na Tvrđavi Kastel, s početkom u 12 časova.

Organizatori ovog događaja su poručili da će, poštujući epidemiološke mjere, te odobreni broj ljudi od strane Kriznog štaba, posjeta ovogodišnjem Kastrumu biti omogućena samo uz poziv, piše Srpskainfo.

– Predstavićemo naš Viteški red, kratki film o Viteškom redu i Kastrumu, bohurt borbu, streličarstvo, te naš bratski Viteški red „Bijeli orlovi“, iz Srbije. Takođe, ovo će biti uvod u aktivnosti u toku 2021. godine, najava pokretanja našeg Jutjub kanala, te najava Viteškog festivala Kastrum 2022 – poručili su organizatori.

U kulturnom dijelu programa će učestvovati Đurđa Vukašinović i Ana Jovanović.

Dodali su da su im podršku pružili iz Gradske uprave, Turističke organizacije Republike Srpske i vinarije Fazan.

– Viteški red Čuvari koplja Svetog Georgija djeluje na polju očuvanja kulturne i istorijske baštine srpskog naroda u Republici Srpskoj. Želja nam je i namjera da vremenom festival Kastrum postane tradicionalana manifestacija, koja će ravnopravno parirati sličnim festivalima u okruženju, te da kontinuirano doprinosi promociji naših vrijednosti, istorije, tradicije i bogate kulturne baštine, u Banjaluci, Republici Srpskoj, ali i šire. Kastrum je festival okrenut tradicionalnim vrijednostima. On otključava tajni kod Republike Srpske, približavajući svijetu naše kulturno i istorijsko blago. Ali on je samo kruna cjelogodišnjih kulturnih, humanitarnih dešavanja koje planira organizovati naš Viteški red Čuvari koplja Svetog Georgija. Mi smo savremeni vitezovi koji hrabrog srca i časne riječi vraćaju nadu u izgubljen obraz, poštujući džentlmenski kod – rekli su oni.

Dodaju da se bore za poštovanje moralnih vrijednosti.

– Učestvujemo i pomažemo u beskompromisnoj borbi protiv nasilja nad ženama, djecom i slabima. To je naša misija i naš zavjet. Želimo da na tvrđavi Kastel povučemo granicu i da se suprotstavimo dramatičnom porastu nasilja, narkomanije, huliganstva, kiča, šunda. Kao branu postavljamo ovaj festival, inspirisan istorijom i čašću da na ovom nama važnom mjestu izbrišemo granice, boje i različitosti i da svi udahnemo ono što savremen svijet u žurbi zaboravlja – poručili su organizatori.

Izrazili su nadu se da će građani odvojiti dio svog vremena i pridružiti im se na Tvrđavi Kastel, te dalje prenijeti dio njihove priče.

– Zbog ograničenog broja posjetilaca, molimo vas da nam svoj dolazak potvrdite telefonom na broj 065/850-300 – naglasili su organizatori.

(SB)

Oznake: Kastel, vitezovi