Magazin 05.04.2016.

Poznati slatkiši i žitarice dobili oznaku GMO

ČITANJE: 3 minute
MARS
Kompanije „Mars” i „Kelogs”, počele su da obilježavaju proizvode koji sadrže GMO, a među njima su bombonice „ M end M” i „skitles”, žvake „vrigli”, kao i popularne žitarice.

Kompanije „Kelogs” i „Mars” počele su i zvanično da obilježavaju proizvode koji sadrže genetički modifikovane organizme .

Nove deklaracije već su dobili popularne čokoladne bombonice „Mend M“, „skitles“, „lajfsejvers“ i žvake „vrigli“, kao i žitarice proizvođača „Kelogs“.

Ova novina u deklarisanju i veliki preokret na američkom tržištu hrane započeti su zbog stupanja na snagu zakona u Vermontu, prvoj američkoj saveznoj državi koja je 2014. godine propisala obavezno obilježavanje GMO hrane.

Kako je prenio „Fud sejfti magazin”, a potom i drugi svjetski mediji, gigant u proizvodnji cerealija i konditorskih proizvoda od žitarica – „Kelogs” povinovao se novim propisima i na svojim proizvodima, koji će se u maloprodaji pojaviti sredinom aprila, istakao oznaku „proizvedeno uz pomoć genetskog inženjeringa”.

Ova multinacionalna kompanija otišla je i korak dalje i saopštila da se nada da će ova praksa u deklarisanju biti „rješenje na federalnom nivou”.

Predsjednik kompanije „Kelogs” za Sjevernu Ameriku Pol Norman rekao je da oni duboko vjeruju u transparentnost i u to da potrošači treba da znaju koji se sastojci nalaze u njihovoj hrani i koje je porijeklo tih sastojaka.

– Nastavićemo da podstičemo Kongres da donese uniformni zakon na federalnom nivou o obilježavanju GMO namirnica, kako bi se izbegao zbunjujući konglomerat zakona koji se mijenjaju od države do države – rekao je Norman.

Istovremeno, „Kelogs” je predstavio novi veb sajt otvoren za pitanja kupaca o širokom spektru proizvoda koje kompanija nudi, uključujući i ona vezana za to koji od tih proizvoda sadrže GM sastojke.

„Mars”, koji inače proizvodi čokoladice „mars”, „snikers”, „milkivej”, „tviks”…, izašao je u isto vrijeme sa nešto drugačijim tipom oznake.

Na nekim od slatkiša (uključujući i popularne „M end M” bombonice čokoladne i sa kikirikijem, koje su proizvedene za 75-godišnjicu ovog brenda) bili su prinuđeni da istaknu obavještenje da su „djelimično proizvedeni genetskim inženjeringom”.

Ovakva obavještenja već se nalaze na njihovoj ambalaži i na proizvodima kao što su bombonice „skitles”, „lajfsejvers” i žvakaće gume „vrigli”.

Prema navodima kompanije„ Mars”, s obzirom na obimnost i kompleksnost lanca njihovih dobavljača, GMO deklaracije će biti postepeno uvedene širom SAD.

Ovakva iznenadna promjena retorike velikih svjetskih proizvođača hrane, kojima do juče nije padalo na pamet da GMO proizvode posebno obilježavaju, iznenadila je posebno potrošače u Evropi u kojoj je pokret protiv GMO-a sve jači. –

Mnogi se na vrijeme distanciraju od najpoznatijih proizvođača GM semena i odjednom staju na stranu potrošača nudeći im pravo izbora. Svjesni su da je šteta koju kupci širom svijeta mogu da im naprave, ako to ne urade što prije, nesaglediva.

„Gardijan” je prenio da je Mars” „duboko uvjeren da su (genetski modifikovani) sastojci bezbjedni”. „Kelogs” i „Mars” pridružili su se plejadi velikih brendova koji su takođe obećali da će dijeliti informacije o GMO sastojcima sa svojim kupcima. Takođe, drugi po veličini američki proizvođač hrane „Dženeral Mils” objavio je prethodne nedjelje slično saopštenje.

Iz ove kompanije su saopštili da je jasno da deklarisanje proizvoda na ovaj način ne može da se obavlja samo u jednoj državi i da svi potrošači u Americi uskoro mogu očekivati iste deklaracije. Ova kompanija je objavila i sajt na kome kupci mogu da provjere o kojim artiklima je riječ.

Upravo ovakvo objašnjenje mnogi zagovornici hrane, koja je bez GMO, shvatili su kao objavu kapitulacije prehrambene industrije. Јer, da li je realno očekivati da proizvodi koji se prodaju u Vermontu ne budu deklarisani na isti način i u drugim saveznim državama u Americi.

(NN/RTRS)