Pravnike i ekonomiste “pretvaraju” u IT stručnjake

Nezaposleni sa fakultetskom diplomom, među kojima je najviše pravnika i ekonomista, do 8. maja mogu da se prijave za prekvalifikaciju i tako postanu stručnjaci za informacione tehnologije čime će dobiti novu šansu da dođu do radnog mjesta.

Nova prilika za nezaposlene obezbijeđena je kroz pilot-projekat “IT prekvalifikacija” u Republici Srpskoj koji podrazumijeva intenzivnu šestomjesečnu obuku 100 visokoobrazovanih sa evidencije republičkog Zavoda za zapošljavanje. Za ovaj projekat 300.000 KM obezbijedilo je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, a 200.000 maraka Zavod za zapošljavanje.

Ozvaničivši početak projekta, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević naglasio je u petak da je cilj da se za 100 visokoobrazovanih suficitarnih zanimanja obezbijedi kvalitetna teoretska i praktična obuka iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine da bi se brže zaposlili.

– Jedan od primarnih ciljeva Vlade Srpske u ovom četvorogodišnjem mandatu je izgradnja ekonomije zasnovane na znanju i ovaj program je u funkciji tog cilja – istakao je Rajčević i naglasio da će nakon obuke polaznicima sertifikate izdati resorno ministarstvo i Inovacioni centar Banjaluka.

Rajčević je rekao da će nakon toga ministarstvo i Vlada RS procijeniti uspješnost ovog projekta a, ako stopa zaposlenih bude zadovoljavajuća, narednih godina biće povećana sredstva za ovaj projekat kao i broj polaznika. Istakao je i da će banjalučki Studentski centar “Nikola Tesla” obezbijediti besplatan smještaj za sve polaznike koji stanuju 60 kilometara dalje od Banjaluke.

Direktor republičkog Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić rekao je da je na evidenciji Zavoda evidentirano 4.000 lica do 30 godina starosti koja su završila fakultete.

– Prednjače pravnici i ekonomisti koji bi mogli da se prekvalifikuju i postanu konkurentniji na tržištu rada. Trenutno nema nijedan nezaposleni iz oblasti IT sektora – naveo je Vujičić i dodao da je zaključno sa martom na evidenciji Zavoda bilo 93.000 nezaposlenih.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da će polaznici u okviru obuke imati konkretne zadatke delegirane od privrede u okviru praktičnog rada.

– Osim prekvalifikacija u okviru ovog projekta imamo i drugu komponentu IT orijentacija, gdje u maju namjeravamo da uđemo u intenzivnu komunikaciju sa maturantima o značaju orijentacije u smislu odabira profesije – naveo je Gverić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Branko Blanuša rekao je za “Glas Srpske” da analize pokazuju da će BiH u iduće tri godine trebati oko 6.000 IT stručnjaka.

– Privredni sektor vapi za IT stručnjacima i ovaj program je dobar način da se koliko-toliko ublaži taj nedostatak. Samo Republici Srpskoj nedostaje više od 1.500 IT stručnjaka – rekao je Blanuša i dodao da i ove godine na smjeru računarstvo i informatika na ETF-u svršene srednjoškolce čeka 90 mjesta, te da očekuje da će kao i do sada sva mjesta biti popunjena.

Obuka

Srđan Rajčević je rekao da će polaznicima obuke biti obezbijeđeno 260 radnih časova teoretske obuke iz programskih jezika i 140 radnih časova praktične obuke u informaciono tehnološkim kompanijama. Osim toga, dodao je polaznicima će biti obezbijeđeno i 12 radnih časova obuke za sticanje komunikacijskih vještina i upravljanja određenim softverskim projektima.

(Glas Srpske)

BOLJI PLASMAN PROIZVODA IZ SRPSKE: Višković prisustvovao otvaranju izložbenog sajma u Lincu

U Lincu je otvoren izložbeno – prodajni sajam, koji, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Beču, organizuje Područna privredna komora Banjaluka.   Oko 35 privrednih društava iz Srpske imaće mogućnost da pojača plasman svojih proizvoda na tržištu Austrije, ali i Njemačke i Češke. Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković prisustvovao je svečanom otvaranju izložbeno-prodajnog salona

ZIJAH SOKOLOVIĆ NA DJEČIJEM SAJMU U BANJALUCI Zabava za najmlađe uz Zijaha Sokolovića i omiljene Vitalia proizvode

Najveća domaća mljekara Mlijekoprodukt, biće jedan od učesnika Dječijeg sajma koji će se održati 25. i 26. maja 2019. godine u Dvorani “Borik” u Banjaluci. Mlijekoprodukt je pripremio raznovrstan sadržaj za djecu i cijelu porodicu koje očekuje odlična zabava. Mališani će na zabavan način na Vitalia štandu moći da nauče više o mlijeku zahvaljujući interaktivnoj

UKC RS: Ključni problem u nabavci lijekova – Zakon o javnim nabavkama BiH

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske saopštio je da ima obezbijeđen novac za nabavku sredstava i lijekova za normalno funkcionisanje, ali da, zbog komlikovanih zakonskih procedura, nije u mogućnosti da ga iskoristi, te da je ključni problem u sprovođenju Zakona o javnim nabavkama BiH i u Kancelariji za razmatranje žalbi. Iz UKC-a pojašnjavaju da Kancelarija

REKORD U APRILU Usluge Aerodroma Banjaluka koristilo 12.500 putnika

Aerodrom Banjaluka zabilježio je 12.460 putnika u aprilu i to je rekord ovog aerodroma, pokazuju podaci Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Osim toga, u prva četiri mjeseca banjalučki aerodrom ima najveći rast prometa putnika od svih aerodroma u Bosni i Hercegovini, i to za čak 702,5 odsto. Tako je u ovom periodu bilo 39.065 putnika,