Pravnike i ekonomiste “pretvaraju” u IT stručnjake

Nezaposleni sa fakultetskom diplomom, među kojima je najviše pravnika i ekonomista, do 8. maja mogu da se prijave za prekvalifikaciju i tako postanu stručnjaci za informacione tehnologije čime će dobiti novu šansu da dođu do radnog mjesta.

Nova prilika za nezaposlene obezbijeđena je kroz pilot-projekat “IT prekvalifikacija” u Republici Srpskoj koji podrazumijeva intenzivnu šestomjesečnu obuku 100 visokoobrazovanih sa evidencije republičkog Zavoda za zapošljavanje. Za ovaj projekat 300.000 KM obezbijedilo je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, a 200.000 maraka Zavod za zapošljavanje.

Ozvaničivši početak projekta, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević naglasio je u petak da je cilj da se za 100 visokoobrazovanih suficitarnih zanimanja obezbijedi kvalitetna teoretska i praktična obuka iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine da bi se brže zaposlili.

– Jedan od primarnih ciljeva Vlade Srpske u ovom četvorogodišnjem mandatu je izgradnja ekonomije zasnovane na znanju i ovaj program je u funkciji tog cilja – istakao je Rajčević i naglasio da će nakon obuke polaznicima sertifikate izdati resorno ministarstvo i Inovacioni centar Banjaluka.

Rajčević je rekao da će nakon toga ministarstvo i Vlada RS procijeniti uspješnost ovog projekta a, ako stopa zaposlenih bude zadovoljavajuća, narednih godina biće povećana sredstva za ovaj projekat kao i broj polaznika. Istakao je i da će banjalučki Studentski centar “Nikola Tesla” obezbijediti besplatan smještaj za sve polaznike koji stanuju 60 kilometara dalje od Banjaluke.

Direktor republičkog Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić rekao je da je na evidenciji Zavoda evidentirano 4.000 lica do 30 godina starosti koja su završila fakultete.

– Prednjače pravnici i ekonomisti koji bi mogli da se prekvalifikuju i postanu konkurentniji na tržištu rada. Trenutno nema nijedan nezaposleni iz oblasti IT sektora – naveo je Vujičić i dodao da je zaključno sa martom na evidenciji Zavoda bilo 93.000 nezaposlenih.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da će polaznici u okviru obuke imati konkretne zadatke delegirane od privrede u okviru praktičnog rada.

– Osim prekvalifikacija u okviru ovog projekta imamo i drugu komponentu IT orijentacija, gdje u maju namjeravamo da uđemo u intenzivnu komunikaciju sa maturantima o značaju orijentacije u smislu odabira profesije – naveo je Gverić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Branko Blanuša rekao je za “Glas Srpske” da analize pokazuju da će BiH u iduće tri godine trebati oko 6.000 IT stručnjaka.

– Privredni sektor vapi za IT stručnjacima i ovaj program je dobar način da se koliko-toliko ublaži taj nedostatak. Samo Republici Srpskoj nedostaje više od 1.500 IT stručnjaka – rekao je Blanuša i dodao da i ove godine na smjeru računarstvo i informatika na ETF-u svršene srednjoškolce čeka 90 mjesta, te da očekuje da će kao i do sada sva mjesta biti popunjena.

Obuka

Srđan Rajčević je rekao da će polaznicima obuke biti obezbijeđeno 260 radnih časova teoretske obuke iz programskih jezika i 140 radnih časova praktične obuke u informaciono tehnološkim kompanijama. Osim toga, dodao je polaznicima će biti obezbijeđeno i 12 radnih časova obuke za sticanje komunikacijskih vještina i upravljanja određenim softverskim projektima.

(Glas Srpske)

UDRUŽENJE “HORECA”: Poslodavci u ugostiteljstvu apeluju na institucije da ih uključe u odlučivanje o mjerama

S obzirom na to da smo označeni kao najrizičnija mjesta za širenje zaraze, želimo da pokažemo maksimalnu ozbiljnost, odgovornost i predostrožnost u rješavanju ovog problema, koji se tiče cijelog društva. Apelujemo da se u narednom periodu podigne maksimalno nivo zaštite u ugostiteljstvu u epidemiološkom smislu, poruka je Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS “Horeca” upućena

ZIDINE KRIJU PRIČE: Kastel jedna od inspiracija za novu seriju “Hotel Balkan”

Tvorci telenovele „Hotel Balkan“, serijskog projekta Telekoma Srbija i „Bosonoga produkcije“ koji se trenutno snima u filmskom studiju u Velikom Blaškom, inspiraciju su crpili i iz stare Banjaluke, njene istorije i lokaliteta koji su nadaleko poznati. Jedan od takvih je svakako i tvrđava Kastel – dio grada i istorijskog područja koje, baš kao i „Hotel

ZBOG BROJA ZARAŽENIH: Italija zabranila ulazak državljanima BiH i još 12 zemalja

Italija je danas zabranila ulazak državljanima 13 zemalja u kojima je preveliki broj zaraženih virusom korona. Na listi Ministarstva zdravlja nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, BiH, Čile, Kuvajt, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika. Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da zabrana obuhvata svakog ko ostane ili putuje kroz navedene

UZ MOTO “NE NASEDAJ, SEDI”: Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji. Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”. Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima

DVODNEVNA POSJETA PARIZU: Vučić se sastao sa Makronom uoči video-samita posvećenog Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvaju zemalja, pandemiji virusa korona, prenose agencije. Poslije sastanka dvaju delegacija,

ŠAPIĆ: Srbi, ne dižite ruku jedni na druge

Predsjednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić saopštio je danas da svako ima pravo na protest, ali da onaj ko ugrožava bezbjednost građana mora biti procesuiran i pozvao građane Srbije da ne dižu ruku jedni na druge “a naročito ne jer to nekome spolja odgovara”. Šapić je u objavi na Fejsbuku istakao da se strani državljani