Pravnike i ekonomiste “pretvaraju” u IT stručnjake

Nezaposleni sa fakultetskom diplomom, među kojima je najviše pravnika i ekonomista, do 8. maja mogu da se prijave za prekvalifikaciju i tako postanu stručnjaci za informacione tehnologije čime će dobiti novu šansu da dođu do radnog mjesta.

Nova prilika za nezaposlene obezbijeđena je kroz pilot-projekat “IT prekvalifikacija” u Republici Srpskoj koji podrazumijeva intenzivnu šestomjesečnu obuku 100 visokoobrazovanih sa evidencije republičkog Zavoda za zapošljavanje. Za ovaj projekat 300.000 KM obezbijedilo je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, a 200.000 maraka Zavod za zapošljavanje.

Ozvaničivši početak projekta, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević naglasio je u petak da je cilj da se za 100 visokoobrazovanih suficitarnih zanimanja obezbijedi kvalitetna teoretska i praktična obuka iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine da bi se brže zaposlili.

– Jedan od primarnih ciljeva Vlade Srpske u ovom četvorogodišnjem mandatu je izgradnja ekonomije zasnovane na znanju i ovaj program je u funkciji tog cilja – istakao je Rajčević i naglasio da će nakon obuke polaznicima sertifikate izdati resorno ministarstvo i Inovacioni centar Banjaluka.

Rajčević je rekao da će nakon toga ministarstvo i Vlada RS procijeniti uspješnost ovog projekta a, ako stopa zaposlenih bude zadovoljavajuća, narednih godina biće povećana sredstva za ovaj projekat kao i broj polaznika. Istakao je i da će banjalučki Studentski centar “Nikola Tesla” obezbijediti besplatan smještaj za sve polaznike koji stanuju 60 kilometara dalje od Banjaluke.

Direktor republičkog Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić rekao je da je na evidenciji Zavoda evidentirano 4.000 lica do 30 godina starosti koja su završila fakultete.

– Prednjače pravnici i ekonomisti koji bi mogli da se prekvalifikuju i postanu konkurentniji na tržištu rada. Trenutno nema nijedan nezaposleni iz oblasti IT sektora – naveo je Vujičić i dodao da je zaključno sa martom na evidenciji Zavoda bilo 93.000 nezaposlenih.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da će polaznici u okviru obuke imati konkretne zadatke delegirane od privrede u okviru praktičnog rada.

– Osim prekvalifikacija u okviru ovog projekta imamo i drugu komponentu IT orijentacija, gdje u maju namjeravamo da uđemo u intenzivnu komunikaciju sa maturantima o značaju orijentacije u smislu odabira profesije – naveo je Gverić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Branko Blanuša rekao je za “Glas Srpske” da analize pokazuju da će BiH u iduće tri godine trebati oko 6.000 IT stručnjaka.

– Privredni sektor vapi za IT stručnjacima i ovaj program je dobar način da se koliko-toliko ublaži taj nedostatak. Samo Republici Srpskoj nedostaje više od 1.500 IT stručnjaka – rekao je Blanuša i dodao da i ove godine na smjeru računarstvo i informatika na ETF-u svršene srednjoškolce čeka 90 mjesta, te da očekuje da će kao i do sada sva mjesta biti popunjena.

Obuka

Srđan Rajčević je rekao da će polaznicima obuke biti obezbijeđeno 260 radnih časova teoretske obuke iz programskih jezika i 140 radnih časova praktične obuke u informaciono tehnološkim kompanijama. Osim toga, dodao je polaznicima će biti obezbijeđeno i 12 radnih časova obuke za sticanje komunikacijskih vještina i upravljanja određenim softverskim projektima.

(Glas Srpske)

PREKID SARADNJE: Razišli se Igokea i Aleksandar Cvetković

Plejmejker Aleksandar Cvetković, koji je ovog ljeta stigao u u tabor Igokee, nije više košarkaš ovog kluba. Bivši organizator igre oba ”vječita” rivala, Crvene zvezde i Partizana, došao je u tim iz Aleksandrovca kao veliko pojačanje u borbi za što bolji plasman u ABA ligi i povratak titule bh. šampiona u klupske vitrine, ali u

50 GODINA OD ZEMLJOTRESA: Nikad viđeni foto i video zapisi o „ranjenom“ gradu

Povodom obilježavanja pola vijeka od katastrofalnog zemljotresa, koji je 27. oktobra 1969. godine razorio Banju Luku, u atrijumu Gradske uprave sutra, 23. oktobra, u 11.00 časova biće otvorena multimedijalna postavka o životu u Banjoj Luci nakon razornog potresa. Prvi dio postavke čini izložba 24 reprodukcije fotografija i negativa, koje su od novembra 1969. do sredine

Koncert Nine Kraljić održan u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora sinoć je održan koncert Nina Kraljić Kvintet. Publika je uživala u moćnom vokalu i autentičnoj interpretaciji ove muzičarke, kao i muziciranju odličnog benda koji je prisutne poveo na mistično muzičko putovanje vještim mješanjem različitih žanrova prilikom izvođenja numera sa Nininog albuma, ali i svima dobro poznatih sevdah pjesama. Nina je

Mirjana Medan poginula u požaru u Lazarevu

U stravičnom požaru koji je juče izbio u preduzeću “Švam” u banjalučkom naselju Lazarevo, život je izgubila Mirjana Medan (64), saznaje Srpskainfo.  Direktor ove firme Miroslav Brdar rekao je za Srpskainfo da je Mirjana bila veoma dobar i vrijedan radnik, koji je u ovom preduzeću radila zadnjih 10 godina na poslu šivača. Kada je u pitanju uzrok požara, Brdar

VIDOVIĆ: Cilj rebalansa budžeta Srpske su kapitalne investicije i rast penzija i plata

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je cilj donošenja rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu da iz viška ostvarenih prihoda bude omogućena realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća, među kojima su povećanja penzija i plata za pojedine budžetske korisnike. Ukupna budžetska

ČUBRILOVIĆ: Iz Narodne skupštine protjerati sukobe i uvrede

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da će parlament Srpske raditi na izmjenama Poslovnika o radu kako bi dodatno bio unaprijeđen rad te institucije i iz Narodne skupštine protjerani sukobi i uvrede.  – Rasprave često idu u pogrešnom smjeru, nisu efikasne jer se svode na komentare upućene nekom drugom, a ne nude

DŽAKULA: Zbog neslaganja oko raspodjele prihoda dug FBiH prema RS 36,8 miliona KM

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je sinoć da ukupno neslaganje oko raspodjele prihoda od indirektinih poreza po prebijanju duga Federacije BiH (FBiH) prema Republici Srpskoj iznosi 6,8 miliona KM, na šta još treba dodati 30 miliona KM po osnovu presude tužbe Srpske prema UIO.  – Kada se to uzme na