PRED BANJALUKOM VIŠE OD 50 ZADATAKA Pri kraju izrada Akcionog plana “zeleni grad”

Na adresu Gradske uprave bi u narednih nekoliko sedmica trebao stići Nacrt Akcionog plana “zeleni grad”, dokumenta koji bi trebao da planira održivi razvoj Banjaluke, identifikuje izvore zagađenja te da predloži rješenja tih problema.

Na tom poslu već jednu godinu rade konsultanti čiji rad se finansira kroz grant Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od oko 300.000 evra.

– Završene su situaciona analiza, vizija i ciljevi, a nedavno smo imali radionicu koja je bila posvećena pojedinačnim aktivnostima, ciljevima te prioritetima u svakoj od oblasti – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Dodao je da su pojedine oblasti već sistematizovane.

– To su između ostalog saobraćaj, vode i otpadne vode, čvrsti otpad, upravljanje i korištenje zemljišta, zatim prevencija i djelovanje u odnosu na elementarne katastrofe i prirodne nepogode, te energetska efikasnost, energetika i industrija u onom segmentu koji su vezani za grad – objasnio je Radojičić.

Kazao je da bi nacrtna verzija dokumenta, koju očekuju za nekoliko sedmica trebala imati posložene prioritete sa pretpostavljenim finansiranjima.

– Predviđeno je preko 50 pojedinačnih aktivnosti od nastavka gradnje saobraćajne infrastrukture, biciklističkih i pješačkih staza, zelene površina i slično – naveo je on.

“Zeleni grad” je jedan od četiri ključna strateška cilja koja je aktuelna administracija odredila kao pravce u kojima bi se trebao razvijati grad na Vrbasu.

„Zeleni grad“ je jedna vrsta neformalnog saveza gradova i opština širom svijeta, koji imaju isti cilj smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu tako što će smanjiti količinu otpada, proširiti reciklažu, proširiti otvoreni, zeleni prostor i trgove radi bolje iskorištenosti zemljišta i ekonomične izgradnje stambenih blokova, te pružiti podršku lokalnim privrednicima i preduzetnicima kroz podsticaje za delatnosti koje ne ugrožavaju životnu sredinu ili koje promovišu njenu zaštitu.

(Srpskainfo)

VIŠKOVIĆ: Želimo da se u Srpsku ulaže iz ekonomskih razloga

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Zrenjaninu da je interes Republike Srpske da investitori iz Srbije što više ulažu u Srpsku kako bi ona povećavala broj zaposlenih, ali i da privrednici iz Srbije imaju profit i korist od toga.

CVIJANOVIĆ: SNSD potpuno posvećen očuvanju Srpske

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović prisustvovala je u Trebinju sjednici Gradskog odbora ove stranke na kojoj je rukovodstvo i članove informisala o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

Zbog droge uhapšen i policijski službenik PU Banjaluka

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka, čiji su inicijali S.S., uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga, rekla je Srni načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Mirna Miljanović.

CIJENE STRUJE: Čavić predlaže subvencije za socijalno ugrožene, Đokić podsjeća da za to treba budžetski novac

Vršilac dužnosti direktora “Elektrokrajine” Dragan Čavić izjavio je da u novi zakon o električnoj energiji treba uvrstiti poglavlje o energetski zaštićenom kupcu kojim će biti propisane subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva, kao i domaćinstva u kojima obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen nečiji život ili zdravlje. On je naglasio da posebnom uredbom treba precizno

RAVNOPRAVNOST ILI SAMOSTALNOST: Ujedinjena Srpska širom RS postavila bilborde

Na području Republike Srpske, u organizacije Ujedinjene Srpske, postavljena su 32 bilborda na kojima je zastava Republike Srpske i poruka “Ili ravnopravnost ili samostalnost! Mi smo za ravnopravnost! A vi?”. Na bilbordima se najavljuje i obilježavanje četiri godine od osnivanja Ujedinjene Srpske koje će biti održano 21. i 22. novembra u Banjaluci pod motom “Naše