PRED BANJALUKOM VIŠE OD 50 ZADATAKA Pri kraju izrada Akcionog plana “zeleni grad”

Na adresu Gradske uprave bi u narednih nekoliko sedmica trebao stići Nacrt Akcionog plana “zeleni grad”, dokumenta koji bi trebao da planira održivi razvoj Banjaluke, identifikuje izvore zagađenja te da predloži rješenja tih problema.

Na tom poslu već jednu godinu rade konsultanti čiji rad se finansira kroz grant Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od oko 300.000 evra.

– Završene su situaciona analiza, vizija i ciljevi, a nedavno smo imali radionicu koja je bila posvećena pojedinačnim aktivnostima, ciljevima te prioritetima u svakoj od oblasti – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Dodao je da su pojedine oblasti već sistematizovane.

– To su između ostalog saobraćaj, vode i otpadne vode, čvrsti otpad, upravljanje i korištenje zemljišta, zatim prevencija i djelovanje u odnosu na elementarne katastrofe i prirodne nepogode, te energetska efikasnost, energetika i industrija u onom segmentu koji su vezani za grad – objasnio je Radojičić.

Kazao je da bi nacrtna verzija dokumenta, koju očekuju za nekoliko sedmica trebala imati posložene prioritete sa pretpostavljenim finansiranjima.

– Predviđeno je preko 50 pojedinačnih aktivnosti od nastavka gradnje saobraćajne infrastrukture, biciklističkih i pješačkih staza, zelene površina i slično – naveo je on.

“Zeleni grad” je jedan od četiri ključna strateška cilja koja je aktuelna administracija odredila kao pravce u kojima bi se trebao razvijati grad na Vrbasu.

„Zeleni grad“ je jedna vrsta neformalnog saveza gradova i opština širom svijeta, koji imaju isti cilj smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu tako što će smanjiti količinu otpada, proširiti reciklažu, proširiti otvoreni, zeleni prostor i trgove radi bolje iskorištenosti zemljišta i ekonomične izgradnje stambenih blokova, te pružiti podršku lokalnim privrednicima i preduzetnicima kroz podsticaje za delatnosti koje ne ugrožavaju životnu sredinu ili koje promovišu njenu zaštitu.

(Srpskainfo)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a