Politika 27.05.2021.

Pred odbornicima više regulacionih planova i izvještaji o radu gradskih preduzeća

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić izrazio je uvjerenje da će današnja sjednica gradskog parlamenta proći u najboljem redu i u duhu demokratije.

Ilić je rekao da su na dnevnom redu sjednice izvještaji o radu javnih preduzeća i ustanova kojima je osnivač grad za prošlu godinu i program rada za ovu godinu.

“Imamo izvještaje nekoliko javnih ustanova, vjerujem da ćemo čuti o svim onim stvarima koje su urađene u prethodnom periodu, njihovim planovima i da svi zajednički damo možda određene korekcije, sugestije na sve ono što nas čeka u ovoj, pa i u narednoj godini”, izjavio je Ilić novinarima u pauzi sjednice.

On je naveo da su odbornici jednoglasno usvojili dnevni red, sa kojeg je skinut jedan broj tačaka.

Ilić je rekao da su odbornici razmotrili tačke koje se odnose na regulacione planove, te da je do pauze razmotreno dvadesetak tačaka.

“Trenutno su tačke koje su vezane uz konsolidovan izvještaj o budžetu od prošle godine. Nakon pauze nastavljamo i vjerujem da će sve proći u najboljem mogućem redu i u duhu demokratije”, istakao je Ilić.

Govoreći o Prjedlogu odluke o određivanju prostora za održavanje javnih skupova, Ilić je rekao da ova tačka zbog tehničke greške nije na dnevnom redu i da je siguran da će na nekoj od narednih ili već na narednoj sjednici biti razmatrano da li je takvo nešto potrebno i na koji način nešto takvo uraditi.

“To treba biti predmet zasjedanja parlamenta, odnosno da svi odbornici učestvuju u diskusijama i stvarima koji se tiču tog pitanja”, rekao je Ilić.

On je naveo da se pred odbornicima nalazi oko 50 tačaka i da će, ako danas ne bude završena, sjednica biti nastavljena naredne sedmice, o čemu će razgovarati sa šefovima klubova odbornika i gradonačelnikom.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da bi danas trebalo da bude donesena odluka koja će poboljšati rad nevladinih organizacija.

“Više nevladinih organizacija različitih djelovanja moći će da koriste jedan prostor. U našem gradu postoje mnoge nevladine organizacije koje se bave važnim pitanjima, a nemaju svoj krov nad glavom”, rekao je Stanivuković novinarima.

On je dodao da su na razmatranju dvije odluke koje se odnose na buduće investicije u gradu.

“Očekujemo investiciju u Lazarevu koja će donijeti 100 novih radnih mjesta i takvu vrstu odluke očekujem da Skupština grada podrži. Imamo i jednu važnu izmjenu regulacionog plana za jednu investiciju u vrijednosti između 50 i 100 miliona KM, a odnosi se na novi stambeni kompleks, odnosno novi dio grada”, rekao je Stanivuković.

On je rekao da su svi regulacioni planovi koji se danas nalaze na sjednici budući put i trasa grada Banjaluka.

Stanivuković je rekao da je Banjaluka otvoren grad i da je stiglo mnogo poziva za susrete sa gradonačelnicima van granica Republike Srpske i BiH.

“Posjeta gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karić planirana je za 22. jun i radujemo se takvoj vrsti posjete, da Banjaluka pokaže da je grad koji je dalekovid, grad koji ima viziju i koji će okupljati, spajati, miriti, a ne zavađati”, rekao je Stanivuković.

Sa današnjeg zasjedanja banjalučkog parlamenta povučeno je 10 tačaka, a među onima koje nisu dobile podršku skupštinskih radnih tijela bile su tačke koje su se odnosile na rad Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Povučeni su Izvještaj o godišnjem programu rada Centra za 2019/2020. godine i godišnji program rada ove ustanove za 2020/2021. godinu jer su članovi Odbora za zdravstvo školstvo i socijlnu politiku kod glasanja o ovim dokumentima bili uzdržani.

Povučena je i tačka koja određuje ekonomsku cijenu boravke djece u vrtićima, koja je vraćena na doradu.

Podršku radnih tijela nije dobilo nekoliko regulacionih planova, te odluka o određivanju naziva ulice u naselju Petrićevac.

Na prijedlog predlagača povučena je i odluka o komunalnim taksama.

Sjednica Skupštine grada održava se u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske.

Četvrta sjednica banjalučkog parlamenta trebala je biti održana juče, ali je zbog tehničkih problema na sistemu starom više od 20 godina, koji je prouzrokovao probleme s mikrofonima i nemogućnost registracije odbornika za aktuelni čas, odgođena za danas.

(Srna, E.M)

Oznake: Mladen Ilić