Magazin 14.12.2015.

Pred prepunom dvoranom KC Banski dvor održan koncert ženskog kamernog hora „Banjalučanke“

ČITANJE: 2 minute
banjalucanke
Na Svjetski dan horskog pjevanja koji je obilježen sinoć održan je tradicionalni godišnji koncert hora „Banjalučanke“ i priređena još jedna noć za pamćenje za sve one koji su imali sreću da nađu mjesto u prepunoj dvorani KC Banski dvor.

Koliko je interesovanje vladalo za ovaj koncert najbolje govori činjenica da je nekoliko stotina Banjalučana ostalo ispred KC Banski dvor, čime je još jednom potvrđeno da grad Banjaluka vapi za koncertnim prostorom i salom koja može da primi veći broj posjetilaca.

Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ je jedini horski ansambl iz RS i BiH koji se i ove godine pridružio velikom planetarnom događaju i obilježavanju Svjetskog dana horskog pjevanja, a koji se prema tradiciji obilježava svake druge nedjelje u decembru. U pitanju je internacionalni horski praznik koji promoviše vrijednosti solidarnosti mira i razumijevanja.

Koncert je tematski bio podijeljen u tri dijela a „Banjalučanke“ su još jednom dokazale svoju jedinstvenost u pogledu žanrovske raznovrsnosti repertoara hora.

U prvom dijelu hor se predstavio zahtjevnim repertoarom savremene umjetničke muzike domaćih i stranih autora, a posebnu pažnju je izazvala premijera kompozicije „ADIEMUS“ engleskog autora Karl Dženkinsa . Dugački aplauz je izmamilo i izvođenje Matovićeve kompozicije „Odbrojavanje ili tri na „e“ ,sa upečatljivom završnom scenom i performansom u kojem iznervirani članovi hora „ubijaju“ dirigenta na sceni.

U drugom dijelu koncerta „Banjalučanke“ su se na sceni pojavile u tradicionalnim narodnim nošnjama i izvele izvođački atraktivne kompozicije inspirisane tradicionalnom muzikom Balkana. Dugotrajni aplauzi nakon skoro svakog izvođenja bili su vjetar u leđa raspoloženim članovima hora i dirigentu koji su dali sve od sebe da na publiku prenesu iskonsku emociju koja je isijavala iz svake kompozicije.

Treći dio koncerta je ostao rezervisan za popularniji program i horske aranžmane nekih od najvećih svjetskih hitova popularne muzike i poznatih filmskih tema, što je propraćeno i adekvatnim scenskim nastupom i modernim horskim uniformama, po čemu je hor pokazao još jednu posebnost i posvećenost svim elementima umjetničkog izraza.

Nakon još jedne uspješne godine i osvojene zlatne medalje na Evropskom horskom prvenstvu u Magdeburgu hor „Banjalučanke“ je na najljepši način okončao ovogodišnju koncertno-takmičarsku sezonu.

Zahvaljujući ovom rezultatu hor se direktno kvalifikovao na Svjetsku horsku Olimpijadu, koja će se polovinom naredne godine održati u Sočiju, u Ruskoj Federaciji.

(Banjaluka.net)