PRED SKUPŠTINOM JOŠ JEDNO ZADUŽENJE Gubitke stare Toplane krpe novim kreditom

Stara Toplana, koja je sada u potpunosti u vlasništvu Grada i u milionskim je dugovima, trebala bi da se zaduži za dodatnih 12,6 miliona KM, što bi se koristilo u svrhu refinansiranja dugoročnog kredita ovog preduzeća iz 2017. godine. 

Na današnjoj sjednici Skupštine grada odbornici će razmatrati odluku za izdavanje garancije Grada za ovo novo zaduženje privrednog društva „Toplana“.

U odluci je navedeno da se preduzeće „Toplana“ krajem oktobra obratila sa zahtjevom da Grad Banjaluka izda garanciju za dugoročno zaduženje.

– Nadzorni odbor Društva donio je odluku o dugoročnom zaduženju na iznos od 12,6 miliona KM, period otplate do 10 godina, grejs period jedna godina, a visina kamate do 4,4 odsto – precizirano je u ovoj odluci.

Objašnjeno je da ukupno ostvareni redovni prihodi Grada Banjaluka u 2018. godini iznose 117,04 miliona KM.

– Ukupna izloženost Grada po izdatim garancijama, nakon realizacije ove odluke, iznosiće 28,3 miliona KM ili 24,20 odsto redovnih prihoda ostvarenih u 2018. godini – navedeno je u ovoj odluci.

Nezavisni odbornik Saša Lazić smatra da Gradska uprava u ovom mandatu nastavlja sa zaduživanjem.

– Na ovoj sjednici predložiće se novo zaduženje, od 1,6 miliona KM, kao i tih 12,6 miliona KM, što se vodi kao garancija, a ustvari je takođe novo zaduženje, jer je Grad vlasnik Toplane, pa ne može sam sebi biti garant, nego se praktično zadužuje. Ono što je potencijalno dobro to je da su u tom takozvanom prepakivanju vjerovatno povoljniji uslovi i manje kamate, a ono što ne valja je to da je kredit na 10 godina i da nastavljaju da nam budućnost vezuju za ogromne dugove – ocijenio je Lazić.

Smatra da je zanimljivo da se Toplana obratila Gradu u srijedu sa inicijativom, a da su odbornici već u petak ujutro imali ovu odluku.

Odbornik DEMOS Boran Bosančić je rekao da je obaveza Grada da na neki način omogući funikcionisanje stare Toplane.

– Vjerujem da je ovakva odluka neophodna da bi se spriječilo da ovo preduzeće ode u stečaj čime bi kompletan iznos dugova koje Toplana ima po raznim osnovama došlo na naplatu – naveo je on.

Banjalučka Toplana završila je prošlu godinu sa ukupnim dugom od 94,7 miliona KM. Stara Toplana je više od godinu dana u takozvanom stanju hibernacije. Ona je od februara prošle godine prestala proizvoditi i isporučivati toplotnu energiju, kao i održavati opremu i distributivnu mrežu. Ovo preduzeće je u 2018. zagrijavalo grad samo u januaru, kada su od prodaje toplotne energije ostvarili 2,4 miliona KM prihoda.

Ukupni prihodi lani su im bili 4,9 miliona maraka, dok su rashodi iznosili 10,8 miliona KM, i to za: trošak mazuta, drvne sječke i lož ulja, nabavku toplotne energije, plate radnika i kamate. Dugoročne obaveze Toplane po osnovu kredita, emitovanih obveznica i reprograma duga prema “Elektrokrajini” iznose  41,6 miliona KM, a imaju i 53,1 milion maraka kratkoročnih obaveza.

Odgoda za Eko toplane

Na istom zasjedanju odbornici će razmatrati i odluku kojom bi se trebala odobriti odgoda otplate zajma Grada za Eko toplane iz 2017.

Gradonačelnik Igor Radojičić je objasnio da je pozajmica od 1,5 miliona KM plasirana za obrtna sredstva.

– Do sada su vratili oko milion KM i tražili su odgodu otplate za iduću godinu da ne bi ugrozili likvidnost preduzeća, pošto su imali nabavku energenta i troškove tekućeg održavanja i remonta – kazao je Radojičić.

Izvršni direktor za komercijalne poslove u preduzeću Eko toplane Aleksandar Marić je naveo da ovo preduzeće vraća zajam na vrijeme te da se njegov iznos smanjuje.

– Prolongiranje je traženo kako se ne bi ugrozila likvidnost preduzeća. Imamo zakašnjenja u naplati naših usluga, a pored toga imali smo dosta ulaganja u remont mreže koja je u jako lošem stanju i nabavljali smo energent potreban za zimu. Imamo više od 90 odsto potrebne sječke za ovu sezonu ali da bi je obezbijedili morali smo te količine avansno platiti – rekao je on.

Dodaje da će do kraja godine isplatiti Gradu 75.000 KM, a iduće godine planiraju isplatu preostalih 515.000 KM.

(Srpskainfo)

NEOBIČAN OGLAS U Banjaluci počela potraga za dva momka “lijepih crta lica”

Izgubljeno, nađeno, tražim, nudim, prodajem… Svakodnevno se na društvenim mrežama mogu pronaći razni oglasi. Neki nas pozitivno iznenade i nasmiju, a oni drugi pak znaju i da izazovu bijes kod naroda. Jedan od onih, koji bi mogao da se svrsta u rubriku simpatično, ili pak duhovito, osvanuo je na Fejsbuk stranici „Spotted Banjaluka“. – Dva

Udes u centru Banjaluke

Na raskrsnici Vidovdanske ulice, Vuka Karadžića i Prvog Krajiškog korpusa, kod stare zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovala dva automobila marke vw karavan i audi. Policija je odmah po pozivu izašla na mjesto događaja, piše ATV. Uviđaj je u toku. Na automobilima koji su učestvovali u

VIŠKOVIĆ: Sve bolja situacija u Šumama Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da je situacija u Šumama Republike Srpske svaki mjesec bolja i da sve više šumskih gazdinstava posluje pozitivno. – Završen je devetomjesečni izvještaj o poslovanju Šuma Republike Srpske, a imamo i preliminarne podatke za deset mjeseci rada. Šume imaju pozitivan poslovni rezultat u prvih

Fond solidarnosti spreman da pomogne djevojčici iz Istočnog Sarajeva

Javna ustanova Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu upoznat je sa slučajem liječenja trogodišnje Ivane Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva u inostranstvu, a prošle sedmice obavljen je i sastanak sa majkom djevojčice. Iz Fonda saopštavaju da su, kao i u svim dosadašnjim slučajevima spremni da finansijski pomognu i pozivaju

ZNAMENITE LIČNOSTI BANJALUKE Tragična sudbina porodice Poljokan

Navršilo se 79 godina od stravičnog ubistva ugledne trgovačke porodice Poljokan u Banjaluci. U želji da podsjetimo i neke mlađe generacije možda upoznamo sa učenim ljudima koji su živjeli, radili i stvarali u Banjaluci, i kao takvi ostavili trag u istoriji grada, Srpskainfo će svake sedmice objaviti po jednu biografiju velikana ovog grada. Seriju tekstova

Plesačima iz Banjaluke 13 zlatnih medalja

“Kombank” dvorana u Beogradu u vikendu iza nas bila je središte plesa, umjetnosti pokreta, sportske edukacije i druženja plesača, koreografa i trenera iz cijelog svijeta. Više od 3.000 takmičara imalo je priliku da se predstavi na “Elit Dance Festivalu”, a u organizaciji “5678 Community”. Među njima su se našli i članovi banjalučkog Plesnog kluba “Blok”,

RAJČEVIĆ: Stanivuković iznio “gomilu bezočnih laži” o projektu “e-bebe”

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, gostujući nedavno na BN Televiziji, iznio “gomilu bezočnih laži” o projektu “e-bebe”. “Sve što je Stanivuković rekao je apsolutna laž koja je sračunata da kompromituje Vladu, nadležno ministarstvo i