Politika 01.09.2015.

Predsjednici ruskog parlamenta odbijena američka viza

ČITANJE: 1 minuta

Valentina Matvijenko

Predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko obratiće se videoporukom grupi predsjednika parlamenata u Njujorku nakon što nije dobila američku vizu kako bi došla na skup, objavljeno je u ponedjeljak.

Matvijenko se nalazi na listi osoba za koje vrijede američke sankcije uvedene nakon što je Rusija prošle godine anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

Namjeravala je sudjelovati na 4. svjetskoj konferenciji predsjednika parlamenata, prenosi Hina.

Međutim, njezina viza, koja joj je izdana za sudjelovanje na događajima vezanim za Ujedinjene narode, ne vrijedi i za taj skup, premda se on održava u sjedištu UN-a.

– Takvi postupci američkih vlasti potpuno su neprihvatljivi- poručilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

– To predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i protivi se obvezama zemalja domaćina međunarodnih skupova- dodaje se u saopštenju ministarstva.

SAD, na čijem se tlu nalazi sjedište UN-a, obvezno je omogućiti stranim dužnosnicima ulazak u zemlju kako bi sudjelovali na događajima UN-a.

Portparol američke vambasade u Moskvi objasnio je da “SAD zadržava pravo ograničenja valjanosti vize samo na skupove koji su povezani s Ujedinjenim narodima”.

– Želimo naglasiti da smo razočarani zbog ove situacije- izjavio je Saber Chowdhury, predsjednik IPU-a.

Reagujući na taj potez, ruski zvaničnici su pozvali UN da preseli svoje sjedište u Švajcarsku, piše u ponedjeljak ruski list Izvestija.

Igor Zotov, predsjednik parlamentarnog odbora za obranu, taj je zahtjev službeno uputio glavnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, piše list.

Neutralna švajcarska takođe je uvela sankcije Rusiji i prihvatila sankcije koje je protiv Rusije uvela Evropska unija.

(Agencije)