Magazin 01.03.2021.

Predsjednik SANU odbacio optužbe režisera: Kusturica evidentiran samo kao jedan od mogućih kandidata

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Vladimir Kostić saopštio je danas da Emir Kusturica nije bio kandidovan za članstvo u SANU nego je “evidentiran kao jedan od mogućih kandidata”, te odbacio optužbe za umiješanost u proces izbora novih članova.

Kostić je istakao da Odeljenje jezika i književnosti (OJK) nije do sada kandidovalo Kusturicu na izborima za članstvo u SANU, koji su planirani za novembar ove godine i objasnio da se, prema proceduri izbora, to može uraditi tek u aprilu i maju.

“Koliko je meni poznato, gospodin Emir Kusturica je, kao uostalom i svi drugi razmatrani stvaraoci, evidentiran kao jedan od mogućih kandidata odeljenja o kojima će se tek glasati u nekoliko krugova tokom narednih mjeseci, i to na prijedlog akademika Matije Bećkovića”, naveo je Kostić.

On je podsjetio da je na isti način i na istom odjeljenju Kusturica bio predložen i u izbornom ciklusu 2018. godine.

“Ideja da sam ovoga puta izvršio uticaj na akademika Matiju Bećkovića da ga predloži, zvuči mi krajnje apsurdno”, naveo je Kostić.

Predsjednik SANU istakao je se u trenutku “kada svakodnevno trpi orkestrirane napade zasnovane na neistinama i pripisanim, izmišljenim stavovima”, suočio sa izjavom Kusturice.

Kostić je u pisanom obraćanju tim povodom odbacio kao netačnu Kusturičinu tvrdnju da je kontaktirao OJK i tražio da Kusturicu za članstvo predloži ovo odjeljenje, a ne novoosnovano Odeljenje za umjetnost.

Ideju o demencijalnom naumu da gospodin Emir Kusturica bude predložen, a potom neizabran, neću da komentarišem. Osim njegove umjetničke neupitnosti, on definitivno nije osoba o kojoj u ovim okolnostima mogu da razmišljam, a kamoli da protiv njega smišljam nerazumljive zavjere zbog neke, samo njemu znane, ‘osvete'“, naveo je Kostić.

On je istakao da akademike nije moguće kontrolisati i da to nisu uspjeli ni neuporedivo moćniji ljudi od njega i primijetio da se postavlja pitanje kako je moguće kontrolisati višekratno tajno glasanje tokom izbornog procesa. Kostić je naveo da SANU i njeni članovi pojedinačno nisu ćutali o Kosovu i Metohiji, ali da je pitanje da li neko to želi da vidi ili pročita.

“Gospodin Emir Kusturica ne zna šta ja mislim o tragediji otetog Kosova i Metohije, a ne želim da se po pitanju patriotizma nadgornjavam sa bilo kim, pogotovu ne sa onima koji koriste jeftine denuncijacije o soroševskim viđenju problema, organizacije sa kojom nikada nisam imao nikakav kontakt“, naveo je Kostić. Predsjednik SANU poručio je da se on i Kusturica, uz izuzetak nekoliko slučajnih i svečarskih susreta ne poznaju, ali da on nikada nije krio da Kusturicu smatra velikim umjetnikom.

“To mislim i sada, bez obzira na eventualne međusobne nesporazume i razlike”, naveo je Kostić.

Režiser Emir Kusturica naveo je u otvorenom pismu da je odbio kandidaturu za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, optuživši predsjednika SANU Vladimira Kostića za miješanje u proces izbora novih članova.

(N.S)

Oznake: Emir Kusturica