Vijesti 28.05.2016.

Predsjedništvo BiH domaćin sastanka lidera “Brdo-Brioni”

ČITANJE: 1 minuta

Protokolom sastanka predviđeno je da sutra bude održan plenarni sastanak lidera, sa početkom u 11.00 časova u zgradi zajedničkih institucija BiH.

Prije sastanka predviđeno je zajedničko fotografisanje učesnika, a po njegovom okončanju, u 13.30 časova biće održana konferencija za novinare.

Iz Predsjedništva BiH ranije je saopšteno da će sastanku, osim članova Predsjedništva BiH i inicijatora Brdo-Brioni procesa, predsjednika Hrvatske i Slovenije, prisustvovati i stalni članovi Procesa – lideri Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i samoproglašenog Kosova.

Predsjednik Italije Serđo Matarela počasni je gost ovogodišnjeg sastanka lidera Brdo-Brioni procesa, a članovi Predsjedništva BiH sastaće se sa njim danas, u popodnevnim časovima.

Učesnici Brdo-Brioni procesa će danas u kasnim popodnevnim časovima, u okviru predsjedničkog panela “Dogovor za novo doba”, prisustvovati Samitu “100” biznis lidera Jugoistočne Evrope čiji je pokrovitelj Predsjedništvo BiH.

Iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije potvrđeno je da će i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić učestvovati na Samitu “100”.

Na marginama sastanka “Brdo-Brioni proces” Nikolić će se sutra sastati sa Matarelom, te predsjednicima Slovenije Borutom Pahorom i Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Nikolić će se istog dana susresti i sa predsjednicima Makedonije Đorđem Ivanovim, Crne Gore Filipom Vujanovićem, Albanije Bujarom Nišanijem i članovima Predsjedništva BiH, Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Vujanović je rekao da predsjednici zemalja zapadnog Balkana ovom inicijativom imaju ambiciju da ojačaju politički dijalog zapadnog Balkana i EU, uz podršku i pomoć Hrvatske i Slovenije kao njenih članica.

Brdo-Brioni proces ima za cilj jačanje regionalne saradnje, kao i podsticanje političkog dijaloga regiona i EU.

(Agencije)