Magazin 23.10.2020.

PREDSTAVLJEN PROJEKAT: Kulturno i istorijsko blago RS dostupno građanima na platformi “Arhipedija”

ČITANJE: 3 minute

Kulturno i istorijsko blago Republike Srpske, a time i identitet srpskog naroda koji čuva Arhiv Republike Srpske dostupni su građanima zahvaljujući platformi “Arhipedija”.

Projekat Arhiva RS predstavljen je juče u crvenom salonu Banskog dvora, a svi zainteresovani posjetom sajta “arhipedija.com” mogu da pogledaju zanimljive fotografije, rukopise i dokumenta koji su vjerni svjedoci prošlosti, piše Glas Srpske.

Pomoćnik direktora u Arhivu RS Vladan Vukliš istakao je da se radi o projektu koji je započet prije par godina, a koji je konačno objavljen prije nekoliko mjeseci.

– “Arhipedija” je softver sistem baziran na programu “Acces to Memory” odnosno na programu koji je baziran na međunarodnim arhivskim standardima, a služi za opis i obradu arhivske građe, arhivalija, rukopisa, fotografija i svih arhivskih zapisa, te kao platforma za digitalizaciju – objasnio je Vukliš.

Naglasio je da Arhiv RS nastoji da širi podatke i dodaje digitalizovanu građu.

– Cilj nam je da pokušamo u to da uključimo i druge institucije koje čuvaju kulturnu baštinu u formi arhivskih zapisa. Prevashodno mislimo na muzeje koji imaju stariju tradiciju i koji su sakupljači arhivskih zapisa i istorijskog materijala. Postoji ideja da se to sve objedini na jednom mjestu u centralnu bazu podataka za arhivske materijale u Srpskoj – ispričao je Vukliš.

Prema njegovim riječima, projekat “Arhipedija” je izašao iz eksperimentalne faze i trenutno je u fazi primjene.

– Što se tiče Banjaluke kao arhivskog sjedišta, unijeli smo sve fondove i zbirke koje se čuvaju u Arhivu RS. Prelazimo na registraciju svih fondova i zbirki u našim kancelarijama. U procesu smo proširenog, detaljnijeg unosa meta podataka. Na korak smo do toga da imamo i pilot projekte digitalizacije i dostupnih digitalnih formata kao što su recimo fotografije. Tako je, na primjer, čitav sređeni dio zbirke fotografija u Banjaluci dostupan na adresi “arhipedija.com” u zbirci fotografija – naveo je Vukliš.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da vlada veliki interes za kulturno i istorijsko blago Srpske.

– Zahvaljujući ovoj platformi omogućen je jednostavan pristup podacima onima koji se bave naučnim radom i onima koji rade u ustanovama kulture, ali i opštoj javnosti, istraživačima i svima onima kojima su potrebni podaci o građi koja se čuva u Arhivu RS – rekla je Trivićeva.

Obrazložila je da je sajt odlično organizovan prema jedinicama koje obrađuje Arhiv RS i napomenula da je veoma važno učešće ustanova kulture i drugih institucija kako bi “Arhipedija” bila dopunjena meta podacima da bi bili dostupni široj javnosti.

Digitalizacija

Natalija Trivić je istakla da je digitalizacija u Srpskoj dobro sprovedena, počevši od Muzeja RS, Muzeja savremene umjetnosti, Narodne i univerzitetske biblioteke RS i svih matičnih biblioteka.

– To je važno, jer na taj način od propadanja čuvamo materijale, a s druge strane velika je korist od distribucije podataka koji govore o svemu onome što posjeduje Srpska – navela je Trivićeva.

(SB/Banjaluka.net)