Vijesti 28.07.2016.

Predstavljena rješenja za autoput Banjaluka-Prijedor-Novi Grad

ČITANJE: 2 minute

Od Banjaluke do Prijedora, za nekih pet godina, moglo bi da se putuje svega dvadesetak minuta. Toliko bi, okvirno, trebalo da se pređe razdaljina od 55 kilometara. Ali autoputem. Stara priča o njegovoj izgradnji, danas, je dobila novu stranicu. Predstavljen je generalni projekat koji je izradio beogradski Saobraćajni institut.

“Po nama, u roku sljedeće, recimo za dvije godine, mogla bi da krene izgradnja autoputa”, kaže Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP Beograd.

Vrlo moguće, kaže ministar saobraćaja. Partner je kineska kompanija Šandnog, dokazana na ovim poslovima. Zato, kaže Neđo Trninić, projekat ne bi trebalo da omane.

” Ako bude sve po planu mi planiramo da eventualno, do kraja iduće godine startamo sa radom, a da 2012.godine eventaulno i pustimo dionicu, ovaj prvi dio, od Banjaluke do Prijedora u funkciju”, rekao je Neđo Trninić,ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.

Kinezi su, prošle godine, naručili brojanje saobraćaja na potezu od Banjaluke do Novog kako bi vidjeli ima li potrebe da ulaze u projekat. Kad su vidjeli koliko ljudi vozi tim potezom, nisu mogli da odustanu.

To posebno raduje Marka Pavića. Ali i nadležne u ”Autoputevima” Srpske. Planovi su jasni.

“Da okončamo pregovore sas kineskim partnerima, obezbijedimo sredstva i krenemo u realizaciju projekta”, objašnjava Dušan Topić, direktor Autoputeva RS.

“Nema ekonomskog razvoja bez dobre saobraćajne povezanosti i zato je za Prijedor vrlo značajno da se povežemo autoputem sa Banjalukom”, kaže Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora.

Danas predstavljena trasa, međutim, nije konačna. To je jedna od tri moguće a finalna će tek biti izabrana. Razlikuju se u kilometraži, najkraća je 74 kilometra, najduža 84. Tako varira i cijena – od 720 do čak 938 miliona evra.

(ATV)