Biznis 27.07.2020.

Preduzećima koja su radila smanjenim intenzitetom isplaćeno 7 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

Preduzećima koja su zbog pandemije korona virusa radila smanjenim intenzitetom do 24. jula isplaćeno je 7,10 miliona maraka, potvrdili su u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

Podsjetili su da je ranije Vlada donijela odluku da izdvoji 13,6 miliona KM za 2.865 poslovnih subjekata i više od 18.000 radnika koji su indirektno trpjeli štetu od pandemije virusa korona.

Iz Ministarstva privrede navode da se nastavlja isplata preduzećima i idućih dana, te da je planirano da za te poslovne subjekte bude izdvojeno i više od 13,6 miliona maraka jer su u međuvremenu obrađeni dodatni zahtjevi preduzeća za isplatu te pomoći i oni ispunjavaju uslove da dobiju novac.

Na isplati pomoći preduzećima koja su radila smanjenim intenzitetom insistirala je Privredna komora RS i taj njihov prijedlog prihvatila je Vlada, prenosi Glas Srpske.

–  Mjerama Štaba za vanredne situacije nije bio zabranjen rad ovim preduzećima, ali ona su svakako pretrpjela veliku štetu zbog pandemije virusa korona. Cilj svih mjera na kojima smo insistirali bio je da sačuvamo što više radnih mjesta i, naravno, preduzeća da bi oni svi, kada sve ovo prođe, mogli uspješno da startuju – rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Naglasio je da već sada imaju neke pokazatelje da su donesene mjere dale određene pozitivne efekte, ali da i dalje značajan broj preduzeća, posebno u prerađivačkoj industriji, radi smanjenim intenzitetom, pa čak i do 50 odsto.

Prema Blagojevićevim riječima, štetu trpe i preduzeća koja su samo izvozno orijentisana jer su ona direktno vezana za situaciju na stranim tržištima i preduzeća koja tamo rade.

(A.M/banjaluka.net)