Vijesti 27.01.2017.

Prehlade i virusi ispraznili vrtiće

ČITANJE: 2 minute

Ambulante širom Republike Srpske vrve od pacijenata među kojima je i veliki broj mališana, a mnogi vrtići su zbog prehlade i gripa posljednjih dana poluprazni.

Kako bi spriječili širenje prehlade ili gripa, rukovodstva predškolskih ustanova naložila su zaposlenima da po više puta dnevno provjetravaju prostorije te dezinfikuju površine i igračke. Osim toga, roditeljima je naglašeno da u vrtić ne dovode djecu sa visokom temperaturom, grloboljom, bolovima u kostima i respiratornim infekcijama kako virus ne bi prenijeli na drugare.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci Jelena Kurtinović ističe da je broj mališana u vrtićima smanjen za oko 30 odsto, što je bio slučaj i prethodnih godina u ovom periodu.

Direktor predškolske ustanove “Andrej” u Banjaluci Sanjin Buzadžija istakao je da je broj izostanaka mališana zbog prehlade u ovom vrtiću u toku januara povećan za više od 60 odsto.

– Uočili smo da je u vrtiću mnogo manji broj djece u odnosu na januar prošle godine. Roditelje smo na vrijeme upozorili da djecu, koja imaju simptome prehlade, zadrže kod kuće kako ne bismo ugrozili zdravlje drugih mališana – rekao je Buzadžija i dodao da se roditelji toga i pridržavaju.

I laktaški vrtići su desetkovani, a direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši Miljka Marić istakla je da je među razlozima za manji broj djece hladno vrijeme.

– To nije ništa novo, jer već nekoliko godina unazad roditelji u ovom periodu rjeđe dovode djecu u vrtiće zbog hladnoće, a i zbog bojazni od prehlade – rekla je Marićeva.

Broj izostanaka mališana povećan je i u prijedorskim vrtićima. Direktorica vrtića “Radost” Prijedor Dušanka Božić ističe da osim viroze, ovog mjeseca mališani izostaju i zbog godišnjih odmora roditelja i praznika. Ista situacija je i u vrtićima na području Bijeljine, a i sarajevsko-romanijskog regiona. Iako je nastava u drugom polugodištu tek počela, u osnovnim i srednjim škola RS ističu da ima izostanaka. Specijalista epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Nina Rodić-Vukmir savjetuje redovno provjetravanje prostorija, posebno kad su u pitanju škole i vrtići.

– Obavezno je i redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanja usta maramicom prilikom kijanja i kašljanja – rekla je Rodić-Vukmir.

Oboljeli

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, prošle sedmice domovi zdravlja RS prijavili su 2.270 akutnih respiratornih infekcija, dok su registrovana 923 oboljenja slična gripu.

– Samo u prethodnoj sedmici bolnicama je prijavljeno 13 slučajeva teške respiratorne infekcije (SARI), koji su zahtijevali hospitalizaciju i to najviše u Bijeljini. Najveći broj oboljelih od ove vrste infekcija su djeca i stariji od 65 godina – podatak je Instituta za javno zdravstvo RS.

(Glas Srpske)