Magazin 26.03.2023.

Prelazimo na ljetno računanje vremena: Ovo su organi koji su najviše ugroženi promjenom

ČITANJE: 2 minute

Ljetnje računanje vremena 2023. godine počinje u nedelju, 26. marta.

Tada ćemo, u noći između subote, 25. marta, i nedelje, 26. marta, kazaljke pomjeriti za jedan sat unaprijed, dakle sa 2 na 3 sata. Te noći ćemo spavati sat vremena manje, ali će dan biti duži.

Pomjeranje vremena može da “izbaci” naše tjelesne satove iz usklađenog ritma.

Pomjeranje sata utiče na cirkadijalne ritmove tijela – fizičke, mentalne kao i promjene ponašanja. Naša tijela očekuju da se određene stvari dogode u određeno vreme u toku dana (poput spavanja, buđenja i jedenja) na osnovu sunčevih signala i toga što radite te stvari iznova i iznova u isto vreme svakog dana.

Kada promenite tu rutinu, čak i za sat vremena, vaši cirkadijalni ritmovi se blago poništavaju. Tačnije, cirkadijalni ritmovi postaju blago neusklađeni u odnosu na vrijeme na satu, što može da odbaci vreme nekoliko dnevnih procesa koji se dešavaju u tijelu (kao što su san, varenje i kardiovaskularno funkcionisanje).

Doktor Dragan Hrnčić, profesor Medicinskog fakulteta u Beograd, gostujući svojevremeno u Jutarnjem programu, objasnio je uticaj pomeranja sata na rad srca.

– Podaci nisu preterani, studije su to dokazale u razvijenim zemljama kao što su SAD, gdje ima veći broj vremenskih zona i samim time hronobiologija je polje koje se više istražuje. Potom skandinavske zemlje, koje imaju specifičan odnos perioda dnevne svetlosti i njenog odsustva. Studije iz tih zemalja pokazuju da na populacionom nivou, kada gledamo širu sliku a ne pojedinca, na dan pomijeranja sata i poslije prelaska na ljetnje računanje vremena, postoji značajno veća incidencija infarkta miokarda i atrijalne fibrilacije. Pomjeranje sata dovodi i do pada koncentracije, do povećanog broja saobraćajnih nesreća, jer zbog tog ukradenog sata nama se smanjuje kvalitet sna”, objasnio je lekar, prenosi b92.

– Prelaskom na jletnje vreme, mi se noću izlažemo jednom dodatnom satu svetlosti, dodatno odlažemo produkciju melatonina, glavnog hormona koji tijelo proizvodi preko noći, on se preko dana ne luči. A upravo je melatonin odgovoran za kvalitet sna rekao je on tada.

(A. S.)