PREMIJER ISPUNIO OBEĆANJE: Izgradnjom nasipa u prijedorskom naselju Gomjenica riješen dugogodišnji problem

Radovi na izgradnji nasipa na rijeci Sani u prijedorskom naselju Gomjenica, nakon privremene obustave zbog nerješenih imovinsko-pravnih pitanja, nastavljeni su sredinom prošlog mjeseca, a ovih dana se očekuje i završetak gradnje.

Riječ je drugom dijelu nasipa, čija izgradnja je počela nakon velikih poplava 2014. godine. Zbog nemogućnosti postizanja dogovora sa vlasnicima parcele privremeno je morala biti obustavljena, što je mještanima ovog naselja donijelo nove nevolje tokom ovogodišnjih majskih poplava. Rijeka Sana je tada zaplavila preko 500 domaćinstava, dok je prijetnja postojala i za ostale kuće u blizini riječnog korita.

Kada je u maju ove godine nabujala rijeka Sana prošla kroz nezavršeni nasip i poplavila gotovo čitavo naselje, premijer RS Radovan Višković je obećao mještanima ovog naselja da se ovakav scenario više neće ponoviti.

“Ako treba, Vlada će proglasiti tih 30 metara nečije zemlje opštim dobrom i tu ćemo napraviti nasip. Ne možemo dozvoliti da nečiji imovinski odnosi budu preči od velikog broja kuća i domaćinstava”, rekao je Višković prilikom posjete poplavljenom području 15. maja, ove godine.

To obećanje ubrzo je i ispunjeno, Vlada RS je usvojila zahtjev za proglašenje opšteg interesa, a RUGIPP izvršio eksproprijaciju zemljišta, čime su otlonjene prepreke za nastavak radova.

“Problem je riješen tako što je RUGIPP riješio sve imovinsko-pravne odnose na predmetnom području i donio rješenja o eksproprijaciji, a u pogledu naknada za eksproprisane nepokretnosti za koje nije postignut sporazum predmeti su proslijeđeni sudu radi određivanja naknade”, poručuju iz RUGIPP-a RS.

U razgovoru sa predsjednikom Savjeta mjesne zajednice Gomjenica Vladom Vukovićem saznajemo da je inicijativa za izgradnju nasipa pokrenuta čak 2008. godine, ali da su se do sada pronalazila parcijalna rješenja koja su samo odlagala trajno rješenje.

“Problem izgradnje nasipa je pratio mještane naselja Gomjenica dugi niz godina. Područja oko riječnog korita bila su poplavljena već sa pojavom obilnijih padavina, a voda nakon plavljenja zadržava se i do mjesec dana. Problem je nastao kada su ljudi samoinicijativno nasipali kanale koji su služili za odvod površinskih voda, tako da te oborinske vode nisu mogle da otiču normalno u riječno korito. Poslije toga, storena je depresija između nasipa i puta, tako da je, čim dođe do povećanja rijeke Gomjenice i Sane, dolazilo do razlijevanja vode po naselju”, dodaje Vuković.

On ističe da je izgradnja nasipa jedino pravo rješenje, ali ima i dodatni prijedlog.

“Smatram i da izgradnja nasipa treba da bude praćena izgradnjom parapetnog zida u mjestu Žeger, gdje takođe imamo problem sa depresijom i postoji mogućnost da se, uprkos ovom nasipu, voda ulije sa gornje strane, iznad ovog nasipa. Poslali smo dopis nadležnim institucijama, preostaje nam da sačekamo da komisija procijeni da li je potrebna izgradnja ili ne”, rekao je Vuković.

Podsjećamo, izgradnja nasipa počela je nakon velikih poplava 2014. godine, kada je završen jedan dio radova. Nezavršeni radovi mještanima Gomjenice donijeli su nove poplave u maju ove godine, kada je zbog probijanja nasipa pod vodom bilo 500 domaćinstava.

Kako bi se među građanima otklonile strepnje od novih poplava, Vlada Srpske po hitnom postupku usvojila je zahtjev za proglašenje opšteg interesa, dok je RUGIPP izvršio neophodnu eksproprijaciju zemljišta.

Izgradnjom nasipa riješen je dugogodišnji problem mještana Gomjenice, a situacije iz prethodnih godina ne bi se trebale ponoviti, kao što je to i obećao predsjednik Vlade RS.

(Nevena Stanojević/banjaluka.net)

 

Počinje reforma javnih preduzeća u Srpskoj

Vlada Republike Srpske je odlučna da zavede red u javnom sektoru RS, pa je u tom smislu za ovu godinu planirala da započne aktivnosti na reformi javnih preduzeća u RS, koji će podrazumjevati i određene bolne, ali veoma neophodne rezove.

PRODUŽETAK SARADNJE: Ćosić Borčev do 2022. godine

”Crveno-plavi” nastavili sa praksom produžavanja ugovora sa nosiocima igre. Lijevi bek Đorđe Ćosić produžio je ugovor sa Fudbalskim klubom Borac do ljeta 2022. godine, objavio je juče banjalučki premijerligaš putem zvaničnog sajta. Fudbaler rođen 1995. godine u Sarajevu među ”crveno-plave” je stigao u ljeto 2018. godine, pred početak takmičenja u Prvoj ligi Republike Srpske, i

Zemljište Poljoprivredne škole pred Vrhovnim sudom RS

Grad Banjaluka pokrenuće spor na Vrhovnom sudu Republike Srpske u slučaju kontraverzne razmjene zemljišta Poljoprivredne škole, kao posljednji pravni lijek u borbi za parcele, vrijedne više desetina miliona KM, saznaju “Nezavisne”.

Servisne informacije za 24. januar

Servisne informacije za petak, 24. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje u protekla 24 časa zabilježeno je četiri krivična djela, dok javni red i mir nije narušavan. Dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno, sve sa materijalnom štetom. Služba hitne pomoći U Stanici

Banjaluka radi i nedjeljom, Sindikat nezadovoljan

Za Banjaluku nije dobar prijedlog da trgovine ne rade nedjeljom, jer upravo tada ovaj sektor ima najviše prometa i gostiju, poručio je juče gradonačelnik Igor Radojičić. “Strateški koncepti razvoja grada podrazumijevaju i razvoj usluga, turizma, ugostiteljstva i trgovine, tako da zatvaranje nedjeljom, koji  je jedan od najprometnijih dana kada upravo dolaze gosti i kada trgovine