Vijesti 08.11.2019.

PREMIJER ISPUNIO OBEĆANJE: Izgradnjom nasipa u prijedorskom naselju Gomjenica riješen dugogodišnji problem

ČITANJE: 3 minute

Radovi na izgradnji nasipa na rijeci Sani u prijedorskom naselju Gomjenica, nakon privremene obustave zbog nerješenih imovinsko-pravnih pitanja, nastavljeni su sredinom prošlog mjeseca, a ovih dana se očekuje i završetak gradnje.

Riječ je drugom dijelu nasipa, čija izgradnja je počela nakon velikih poplava 2014. godine. Zbog nemogućnosti postizanja dogovora sa vlasnicima parcele privremeno je morala biti obustavljena, što je mještanima ovog naselja donijelo nove nevolje tokom ovogodišnjih majskih poplava. Rijeka Sana je tada zaplavila preko 500 domaćinstava, dok je prijetnja postojala i za ostale kuće u blizini riječnog korita.

Kada je u maju ove godine nabujala rijeka Sana prošla kroz nezavršeni nasip i poplavila gotovo čitavo naselje, premijer RS Radovan Višković je obećao mještanima ovog naselja da se ovakav scenario više neće ponoviti.

“Ako treba, Vlada će proglasiti tih 30 metara nečije zemlje opštim dobrom i tu ćemo napraviti nasip. Ne možemo dozvoliti da nečiji imovinski odnosi budu preči od velikog broja kuća i domaćinstava”, rekao je Višković prilikom posjete poplavljenom području 15. maja, ove godine.

To obećanje ubrzo je i ispunjeno, Vlada RS je usvojila zahtjev za proglašenje opšteg interesa, a RUGIPP izvršio eksproprijaciju zemljišta, čime su otlonjene prepreke za nastavak radova.

“Problem je riješen tako što je RUGIPP riješio sve imovinsko-pravne odnose na predmetnom području i donio rješenja o eksproprijaciji, a u pogledu naknada za eksproprisane nepokretnosti za koje nije postignut sporazum predmeti su proslijeđeni sudu radi određivanja naknade”, poručuju iz RUGIPP-a RS.

U razgovoru sa predsjednikom Savjeta mjesne zajednice Gomjenica Vladom Vukovićem saznajemo da je inicijativa za izgradnju nasipa pokrenuta čak 2008. godine, ali da su se do sada pronalazila parcijalna rješenja koja su samo odlagala trajno rješenje.

“Problem izgradnje nasipa je pratio mještane naselja Gomjenica dugi niz godina. Područja oko riječnog korita bila su poplavljena već sa pojavom obilnijih padavina, a voda nakon plavljenja zadržava se i do mjesec dana. Problem je nastao kada su ljudi samoinicijativno nasipali kanale koji su služili za odvod površinskih voda, tako da te oborinske vode nisu mogle da otiču normalno u riječno korito. Poslije toga, storena je depresija između nasipa i puta, tako da je, čim dođe do povećanja rijeke Gomjenice i Sane, dolazilo do razlijevanja vode po naselju”, dodaje Vuković.

On ističe da je izgradnja nasipa jedino pravo rješenje, ali ima i dodatni prijedlog.

“Smatram i da izgradnja nasipa treba da bude praćena izgradnjom parapetnog zida u mjestu Žeger, gdje takođe imamo problem sa depresijom i postoji mogućnost da se, uprkos ovom nasipu, voda ulije sa gornje strane, iznad ovog nasipa. Poslali smo dopis nadležnim institucijama, preostaje nam da sačekamo da komisija procijeni da li je potrebna izgradnja ili ne”, rekao je Vuković.

Podsjećamo, izgradnja nasipa počela je nakon velikih poplava 2014. godine, kada je završen jedan dio radova. Nezavršeni radovi mještanima Gomjenice donijeli su nove poplave u maju ove godine, kada je zbog probijanja nasipa pod vodom bilo 500 domaćinstava.

Kako bi se među građanima otklonile strepnje od novih poplava, Vlada Srpske po hitnom postupku usvojila je zahtjev za proglašenje opšteg interesa, dok je RUGIPP izvršio neophodnu eksproprijaciju zemljišta.

Izgradnjom nasipa riješen je dugogodišnji problem mještana Gomjenice, a situacije iz prethodnih godina ne bi se trebale ponoviti, kao što je to i obećao predsjednik Vlade RS.

(Nevena Stanojević/banjaluka.net)