Magazin 11.06.2021.

PREMIJERA: Film Borisa Malagurskog “Crna Gora: Podijeljena zemlja” u subotu u “Palasu”

ČITANJE: 1 minuta

U subotu, 12. juna s početkom u 19 časova održaće se specijalna projekcija novog filma srpsko-kanadskog filmskog režisera Borisa Malagurskog “Crna Gora: Podijeljena zemlja” u Cineplexxu Palas.

Premijeri će prisustvovati autor filma i nakon projekcije će biti priređena diskusija sa autorom.

“Crna Gora: Podijeljena zemlja” je dugometražni dokumentarni film snimljen uz blagoslov blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i vladike Joanikija. Film analizira istorijske uzroke društvenih podjela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od višedecenijske polarizacije društva.

U filmu se predstavlja posljednji intervju sa blaženopočivšim Mitropolitom Amfilohijem, kao istorijski zapis od nacionalnog značaja. Takođe su intervjuisani predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministar pravde Vladimir Leposavić, akademik Matija Bećković i istoričar Jovan Markuš.

Produkcija filma privukla je pažnju javnosti kada je objavljeno da je cijeli filmski tim prvog dana snimanja u Podgorici uhapšen, a reditelj Malagurski saslušavan u Centru za bezbjednost više od 4 sata. Ipak, produkcija filma je uspješno okončana i stigao je u biskope u Srbiji i u Republici Srpskoj, nakon čega se planiraju nove projekcije širom regiona i svijeta.

(SB)