Magazin 04.08.2021.

PREMIJERA FILMA “OLUJA”: Prikaz čovjeka koji je doživio progon i ostao sam

ČITANJE: 2 minute

Zloslutne sumnje ožive u ljudima /kad usta zaneme, a oči psuju. /Odagnam slutnje, koračam tiho, /al’ kad god začujem krike pomislim na “Oluju”, stihovi su Nikole Rausavljevića, pjesnika sa novosadskom adresom, koji je rođen 1991. godine u Karlovcu i koji iz najranijih dječačkih dana pamti vojnu akciju Republike Hrvatske poznatu pod nazivom “Oluja”.

Upravo po Rausavljevićevim stihovima ovih dana završeno je snimanje kratkog poetskog filma “Oluja”.

Film bi trebalo da bude objavljen danas, na godišnjicu “Oluje” (4. avgust 1995. godine), a projekat je finansirao Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, pišu “Nezavisne”.

Pored toga što je autor pjesme utkane u film, Rausavljević je i govornik u njemu. Muziku potpisuje Božidar Sekulić, a režiju Nikola Živković.

U filmu se pojavljuje glumac Zoran Karajić iz Šabačkog pozorišta, a za produkciju je bila zadužena kuća “Cipelcug”.

Sve je, naime, počelo od pjesme “Oluja” Nikole Rausavljevića, koja u osnovi govori o osjećanjima vezanim za vojnu operaciju “Oluja” iz 1995. godine, kao i danima nakon nje. Film prikazuje čovjeka koji je doživio progon za vrijeme ove vojne operacije i koji je nakon toga ostao potpuno sam.

“Previše gord da umre i previše skrhan da bi živeo na drugi način, spas od samoće traži u radu na polju i živi potpuno otupeo na sve što se oko njega dešava. Film, osim ambijentalnih zvukova i jedne novinarske vesti koja na početku podseća kog datuma je bila ‘Oluja’, prati recitacija pomenute pesme uz autorsku muziku”, kaže Rausavljević za “Nezavisne”.

Otkriva i koji su bili njegovi osnovni ciljevi za snimanje ovakvog materijala.

“Cilj nije da se podstakne mržnja ili obnovi loša krv između dva naroda. Cilj je da se pokažu osećanja jednog običnog čoveka koji je proživeo rat. Nada je da će se (ne)ljudi zapitati ima li smisla povrediti drugo ljudsko biće. Premijera će biti na godišnjicu ‘Oluje’, 4. avgusta, na društvenim mrežama, ali i na pojedinim televizijskim stanicama”, govori Rausavljević.

Nikola Rausavljević je rođen 8. juna 1991. godine u Karlovcu, u Hrvatskoj. Za vrijeme “Oluje” stigao je u Šabac, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Odsjeku za srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaposlen je na Prvom programu radija Radio-televizije Vojvodina. Piše poeziju i bavi se govorništvom. Sa Milanom Ćosićem, u izdanju “Brankovog kola”, objavio je knjigu pjesama “Kad uhvatim tišinu”, za koju je dobio nagradu “Stražilovo” 2017. godine.

(N.S)

Oznake: Oluja