Magazin 20.09.2021.

PREMIJERA: Igrano-dokumentarna serija “Jovanka Broz i tajne službe” pred publikom

ČITANJE: 4 minute

Kako iza svakog uspješnog muškarca stoji neka jaka žena, malo poznati detalji iz kontroverznog, filmskog životnog scenarija prve dame Jugoslavije sada su završili u igrano-dokumentarno-seriji “Jovanka Broz i tajne službe”.

Prva dama Jugoslavije Jovanka, djevojačkog prezimena Budisavljavić, nikada nije bila u sjeni svog autoritativnog supruga Josipa Broza Tita. S njim je, ruku pod ruku, pohodila društveno-političke seanse i diplomatske susrete, ponosno dajući svima do znanja da je kao siromašna djevojka sa sela uspjela postati neka vrsta jugoslovenske verzije Jackie Kennedy.

Radio-televizija Srbije danas je premijerno prikazala prvu od ukupno deset epizoda igrano-dokumentarne serije “Jovanka i tajne službe”, koja govori o centrima moći i političkim intrigama u koje je bila upletena prva dama i činjenici da su najviši funkcioneri i tajne službe bivše države imali štošta protiv nje. Igrano-dokumentarna serija “Jovanka Broz i tajne službe” prati najvažnije događaje iz života Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, od dolaska u Beli dvor, udaje, do nesporazuma, sukoba, optužbi, razdvajanja od Tita, pa do potpune izolacije i života u nehumanim uslovima.

Scenarij, koji potpisuje general Svetko Kovač, prati mladu Jovanku od Like do Belog dvora i predstavlja anamnezu događaja koji su doveli do njenog udaljavanja od Tita, izopćenja iz javnog života te neke vrste kućnog pritvora. Podsjetimo se, Titova udovica je trideset godina nakon suprugove smrti bila lišena dokumenata, zdravstvenog osiguranja i penzije, a živjela je usamljena u derutnoj vili. Ideja autora serije, zasnovane na arhivskoj građi, je da što vjernije prikažu Jovankin psihološki profil.

Režiju serije potpisuje Nedeljko Kovačić, a dvije glumice su oživjele naslovni lik. Glumica Snežana Savić (sjećamo je se iz “Pada Italije” i serije “Bolji život”) utjelovila je lik starije Jovanke, i to nevjerovatnom glumačkom transformacijom, dok mladu Jovanku igra Milica Tomašević. U ulozi Tita se našao Nebojša Dugalić.

Posljednje staračke dane Jovanka je provela živeći u suprotnosti sa svim onim izobiljem koje je pratilo prvog predsjednika SFRJ, a umrla je u bijedi. Svojevremeno je bila najopasnija žena u državi, naprosto iz razloga jer je dijelila postelju s tada jednim od najmoćnijih ljudi na svijetu. Ipak, njen život je obavijen velom tajni, jer nije bila omiljena kod predstavnika političkog establišmenta, a u fokusu serije je njen sukob sa Stanetom Dolancem. Njeni najveći progonitelji, Dolanc i general NIkola Ljubičić su navodno imali prošlost za koju je znala samo ona. Kruži priča o njihovom učešću u Hitlerovoj mladeži, što je bila samo jedna od mnogih informacija kojima je raspolagala Titova supruga, crpeći ih iz svojih veza i bogatog društveno-političkog života.

Siromašna seoska djevojka se istaknula svojom ratnom biografijom kao hrabra partizanka, što ju je odvelo u Bijeli dvor, a potom i u vilu u Užičkoj, gdje je bila zaposlena kao dio personala. Nije trebalo dugo da njenu ljepotu primjeti Maršal, pa se između njih razvio intimi odnos, iako je to romansirana verzija u odnosu na onu koja je ipak izvjesnija, a to je da su je, po mišljenju autora serije, tamo postavile tajne službe. U to vrijeme je postojala neka vrsta bezbjedonosne strukture kroz koju su prolazile djevojke. Da bi radile u Titovoj rezidenciji, one su morale biti podobne, kako moralno tako i politički.

Poslije Titove smrti, Jovanka i njena kuća bili su pod nadzorom tajnih službi. Glavešine tajnih službi su se pribojavale kako bi Jovanka mogla objaviti memoare, koji ipak nikada nisu pronađeni. Igrano dokumentarna serija donosi priču i o tome kako su strani mediji vapili za njenom verzijom priče o svemu što se događalo u Jugoslaviji, pa su joj bili oduzeti lična karta i pasoš kako ne bi mogla putovati i negdje se nekom “ispovjediti”. Tada se pričalo da joj talijanska i njemačka štampa nudi ogromne svote novca za ispovijest ili neku drugu vrstu svjedočenja, a Moamer Gadafi azil u Libiji.

Prateći bogatu arhivsku građu, svjedočenja savremenika i rezultate istraživanja domaćih i stranih historičara igrano-dokumentarna serija “Jovanka i tajne službe” pokušava dokučiti jesu li i u kolikoj mjeri službe sigurnosti uticale na život gospođe Budisavljević Broz.

Ipak, žilava Ličanka (kako je jednom prilikom sama sebe nazvala) svoje tajne je odnijela u grob.

(SB)

Oznake: Jovanka Broz