Magazin 12.06.2024.

Preminula Fransoaz Ardi, francuska muzička i modna ikona

ČITANJE: 2 minute

Fransoaz Ardi, popularna francuska pevačica i glumica, koja je imala brojne albume i singlove na top-listama, preminula je u 81. godini.

Fransoaz Ardi je imala dijagnozu raka još od pre 20 godina i zdravstveno stanje joj se pogoršavao od tada.

„Mama je otišla“, napisao je na društvenim mrežama njen sin Tomas Ditron, koji je takođe muzičar, prenosi N1.

Ardi se na muzičkoj sceni pojavila 1962. i postala je kulturna ikona koja je inspirisala Mika Džegera i Boba Dilana.

Poznata po svojim melanholičnim baladama, ona je simbolizovala francuski ie-ie pop pokret, koji je naginjao ka engleskoj muzici.

Njene najpoznatije pesme su bile Tous les garcons et les filles, Comment te dire adieu i Mon amie la rose, prenosi BBC.

Ardi je rođena u Parizu koji su okupirali nacisti 1944. godine, a odgajala je majka.

Kao i mnoge druge devojke u to vreme, ona je odrastala slušajući Elvisa Prislija, Klifa Ričarda i druge američke i britanske zvezde na Radiju Luksemburg i potpisala je svoj prvi ugovor sa samo 17 godina.

Njen proboj kao muzičarke usledio je 1962. godine sa jednostavnom baladom Tous les garcons et les filles, koja je odmah postala hit u Francuskoj i čak se probila na britanskim top listama.

Njen stil je očarao modne dizajnere, pa je postala model Iv Sen Lorana i Paka Rabana, koji je za nju dizajnirao mini haljinu od zlatnih pločica.

Frontmen Rolingstonsa Mik Džeger ju je jednom nazvao „idealnom ženom“, dok joj je kolega pevač i tekstopisac Bob Dilan napisao nekoliko ljubavnih pisama.

Obratio joj se pesmom i na poleđini svog albuma iz 1964. Another Side of Bob Dylan.

Ardi je bila udata jednom, za pevača Žaka Ditrona, sa kojim je dobila sina Tomasa. Razdvojili su se kasnih 1980-ih, ali ona je svog bivšeg muža često nazivala ljubavlju svog života.

Bolovala je dugi niz godina, a 2004. je otkrila da joj je dijagnostikovan limfom.

Godine 2015. stavljena je u indukovanu komu u kojoj je bila nedeljama nakon pada koji joj se dogodio, a 2021. saopštila je da ima rak na jednom uhu i da oseća da je „blizu kraja“ svog života.

Karijera Fransoaz Ardi trajala je više od pet decenija, tokom kojih je objavila skoro 30 albuma.

Rolling Stone ju je svrstao na 162. mesto na svojoj listi 200 najvećih pevačica svih vremena 2023.

Među onima koji su odali počast Ardi nakon vesti o njenoj smrti bila je i francuska ministarka kulture Rašida Dati, koja je na društvenim mrežama napisala: „Kako da se oprostim od nje? Večna Fransoaz Ardi, legenda francuske pesme, koja je svojim melodijama ušla u srce cele zemlje.“

Oznake: Fransoaz Ardi