Magazin 18.08.2015.

Preminuo Arsen Dedić

ČITANJE: 2 minute

arsen dedic

Legendarni šibenski kantautor Arsen Dedić preminuo je u 78. godini života.

Dedić je prije više od dvije nedelje zbog sepse  hospitalizovan u KBC-u Zagreb, nakon što mu je ugrađena proteza kuka u Krapinskim Toplicama.

Međutim, u posljednja dva dana stanje mu se naglo pogoršalo, otkazali su mu i bubrezi i u ponedeljak uveče je izgubio bitku s bolešću.

Arsenije Arsen Dedić rođen je u Šibeniku 28. jula 1938. godine.

Bio je pjesnik, kantautor i kompozitor, koji je uz veliki broj objavljenih albuma, održao mnoštvo koncerata i napisao više od 200 autorskih muzičkih djela za pozorišne predstave, filmove i televizijske emisije.

Sarađivao je sa mnogim muzičkim zvijezdama bivše Jugoslavije, kao što su Goran Bregović, Zdravko Čolić, Masimo Savić i Zoran Predin.

Njegovi najpoznatiji hitovi su “O mladosti”, “Djevojka za jedan dan”, “Sve što znaš o meni”…

Osim publike i kritike, Arsena su poštovale i voljele i njegove kolege, od kojih su ga mnogi smatrali svojim utjecajem. Svoju tugu izrazili su preko društvenih mreža.

Massimo Savić na svom je Facebook profilu izrazio tugu zbog smrti legendarnog muzičara.

– Tuga pregolema, umro je Maestro- napisao je pjevač uz muzički spot njegovog dueta s Dedićem “Za jednom kapi čistoga života”.

Od Dedića se pozdravila i Nina Badrić:

– Jednom sam imala tu privilegiju pjevati Arsenovu pjesmu. Zvala se to ‘Večer posvećena Arsenu u Opatiji’. Tada je njegova dijagnoza bila poprilično loša. No uspio je tada izboriti još jednu svoju bitku. Pamtim ga kao velikana, legendu, jednog od najvećih pjesnika ovih prostora, čovjeka koji je volio moju najdražu Gabi i tatu od genijalnog Matije- napisala je pjevačica i priložila svoju obradu Arsenove “Otkako te ne volim”.

Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno objavljeni.