Magazin 23.11.2022.

Preminuo poznati srpski pisac Milovan Danojlić

ČITANJE: 2 minute

Književnik, pesnik i član Srpske akademije nauka i umetnosti, Milovan Mića Danojlić, preminuo je u Francuskoj posle kraće bolesti.

Danojlić je rođen 3. jula 1937. godine u Ivanovcima kraj Ljiga. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a u Beograd je došao 1953. godine da bi završio gimnaziju. Uporedo sa pohađanjem nastave, prodavao je novine i led kako bi se prehranio.

Diplomirao je na Filološkom fakultetu na Odseku za romanistiku, odnosno francuskom jeziku i književnosti.

Danojlić je počeo da piše vrlo rano, prvo u srednjoškolskim danima kratke dopise za list Republika. Kasnije je kao stalni i spoljni saradnik sarađivao sa dnevnim listovima Borba, Politika, NIN i brojnim književnim časopisima.

Prvu zbirku pesama objavio je 1959. godine pod nazivom Kako spavaju tramvaji. Svoje pesme uglavnom je namenjivao deci, ali i njihovim roditeljima, a posebno se ističe poema Dečji zakonik u kojoj navodi obavezu roditelja da deci obezbede srećan i bezbrižan život. Osim poezije, pisao je i prozu, esejistiku i književnu kritiku.

Objavio je više od 70 knjiga beletristike i poezije na srpskom jeziku. Priredio je i preveo veliki broj knjiga iz književnosti za decu, a prevodio je i dela poznatih pisaca poput V. Šekspira, Š. Bodlera, J. Brodskog, E. Siorana, L. Aragona, E. Paunda, V. B. Jejtsa, E. Joneskog, P. Klodela, pisana na francuskom i engleskom jeziku.

Za roman “Oslobodioci i izdajnici” dobio je NIN-ovu nagradu 1997. godine.

Neke od najpoznatijih Danojlićevih knjiga su Neka vrsta cirkusa, Dragi moj Petroviću, Lične stvari – ogledi o sebi i o drugima i Balada o siromaštvu.

U Francusku se preselio 1984. godine, a osim pisanja radio je i kao lektor za srpski jezik na Univerzitetu u Poatjeu. Član je Akademije nauka i umetnosti od 2000. godine.

Bio je jedan od članova-osnivača, ali i član Upravnog odbora Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” i jedan od prvih ljudi koji su podržali osnivanje ove institucije. Jedan je od 13 intelektualaca koji su obnovili rad Demokratske stranke 1989. godine, prenosi RTS.

(SB)