Vijesti 30.10.2018.

PREPORUKA SVIMA Od četvrtka vakcinacija protiv gripa

ČITANJE: 1 minuta

Vakcinacija protiv gripa u Institutu za javno zdravstvo RS počeće u četvrtak, a FZO RS obezbijedio je 15.000 besplatnih doza za osjetljive kategirije, rečeno je danas iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Ostali pacijenti koji se žele vakcinisati prema ličnom izboru mogu to učuniti svaki radni dan od 8 do 14 časova po cijeni od 18KM.

Iz Instituita za javno zdravstvo RS su ukazali na značaj pravovremene vakcinacije, jer je potrebno najmanje dvije sedmice nakon vakcinacinacije  da se razvije zaštita.

“Pravo na besplatnu vakcinu protiv gripa imaju: pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od šećerne bolesti, pacijenti koji su liječeni kardiohiruškim metodama  liječenja, HIV pozitivne osobe i oboljeli od AIDS-a, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibrioze pluća”, navode iz Instituta.

Pravo na besplatnu vakcinu takođe imaju zaposleni na infektivnim klinikama, i jedinicama intenzivne medicine, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, osobe koje su završile sa hemoterapijom i domovi za lica sa posebnim potrebama.

Vakcinacija se preporučuje svim osobama i djeci starijoj od šest mjeseci, posebno hroničnim bolesnicima, osobama starijim od 65 godina, zaposlenima u službama od javnog značaja kao što su prosvjeta, policija i komunalna preduzeća.

(Nezavisne)