Biznis 20.10.2021.

Prevoznici u BiH najavljuju masovno gašenje autobuskih linija ako ne dobiju olakšice

ČITANJE: 2 minute

Nadležne institucije u BiH treba da uvedu olakšice prevoznicima ili slijedi masovno gašenje autobuskih linija, a moguće i firmi, upozorio je predsjednik Udruženja prevoznika u međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu putnika pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Dejan Mijić.

Mijić je rekao da Savjet ministara treba da donese privremenu odluku da se u narednih šest mjeseci suspenduju sve akcize i putarine na cijenu goriva koje imaju prevoznici u javnom prevozu putnika.

– Uputićemo zaključke Savjetu ministara i Upravi za indirektno oporezivanje BiH u kojima tražimo da javni prevoz bude oslobođen određenih akciza, dažbina koje postoje na svaki litar plaćenog goriva – istakao je Mijić, koji je i direktor “Autoprevoza” iz Banjaluke

Prema njegovim riječima, prevoznici u javnom prevozu sada plaćaju 70 feninga dažbina po litru plaćenog goriva – 30 feninga akciza po litru, za održavanje puteva se izdvaja 15 feninga, kao i putarina za auto-puteve koja košta između 25 i 40 feninga, u zavisnosti od vrste goriva.

On je naveo da u javnom prevozu postoje vozila koja nikada ne izađu na auto-puteve, pa je neshvatljivo da neko plaća tu putarinu i taj namet treba trajno ukinuti, čime bi prevoznici u ovoj situaciji spriječili rast cijena, a u budućnosti i smanjili cijene karata.

Prema njegovim riječima, teška situaciji i problemi u javnom prevozu putnika krenuli su pojavom pandemije virusa korona u zemljama zapadne Evrope, a onda je stiglo i do BiH, kada nekoliko mjeseci nije ni bilo javnog prevoza.

– Dovelo je do toga da je situacija u preduzećima koje se bave ovom djelatnošću veoma teška, a situacija se nije popravila ni 16 mjeseci kasnije, odnosno putnici se nisu vratili u javni prevoz, jer se ljudi i dalje boje pandemije – rekao je Mijić.

On je dodao da nadležni organi u BiH nisu dali nikakvu pomoć prevoznicima u javnom prevozu, nisu se odazvali ni na sastanke, a problem se usložnjava raznim poskupljenjima.

Potpredsjednik Udruženja prevoznika i rukovidilac međunarodnog i međugradskog saobraćaja u “Centrotransu” Saudin Pavić naglasio je da se prevoznici susreću i sa problemom nedostatka radne snage, odnosno odlaska vozača u zemlje regiona i EU, pa je pozvao da se kroz smanjenje doprinosa na plate omogući prevoznicima da povećaju primanja radnika.

Mijić i Pavić smatraju da bi entitetske agencije za bankarstvo trebalo da dozvole produženje moratorijuma na kredite, odnosno da se produže krajnji rokovi otplate, jer prevoznici nisu u mogućnosti da vraćaju rate kredita kakve sada imaju.

(Srna/SB)

Oznake: javni prevoz