Magazin 06.11.2018.

PREZENTACIJE, RADIONICE I EKSPERIMENTI Banjalučki Festival nauke okupio 27 izlagača

ČITANJE: 1 minuta

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić danas je u Banjaluci otvorio Festival nauke na kojem će 27 izlagača posjetiocima na zanimljiv način približiti nauku i naučna dostignuća.

Šeranić je naveo da je Festival, prije svega, posvećen najmlađima i da obuhvata prezentacije, radionice, naučne eksperimente iz fizike, hemije i drugih naučnih oblasti, te izrazio zadovoljstvo što ove godine ima i izlagača koji do sada nisu nastupali.

“Naročito će zanimljiv biti naučni šou koji radimo u saradnji sa Centrom za nauku iz Beograda, a koji će na interaktivan način pokušati djeci objasniti pojave oko njih i kako se neke stvari dešavaju”, rekao je Šeranić novinarima nakon otvaranja Festivala u Domu omladine.

“Republika Srpska ima veliki potencijal u proizvodnji hrane, te smo se i kroz Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja kao jednu od fokus područja opredijelili za hranu kao oblast u koju bismo u narednom periodu usmjeravali sredstva za istraživanja”, rekao je Šeranić.

On je izlagačima i volenterima zahvalio na trudu da djeci, nastavnicima i svim posjetiocima Festival nauke učine zabavnim, te da im pruže priliku da nauče da eksperimentišu.

Asistent na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku Univerziteta u Istočnom Sarajevu Danijela Rajić rekla je da će studenti ovog fakulteta posjetiocima predstaviti neke od zanimljivih hemijskih eksperimenata i ogleda.

“Cilj nam je da hemija zaista može biti zanimljiva, te ćemo posjetiocima prikazati kako nastaje oluja u boci, slonovska pasta za zube i drugi primjeri koji su prijemčivi djeci koja se prvi put susreću sa naukom”, kaže Rajićeva.

(Srna)

Oznake: Alen Šeranić