Magazin 14.12.2015.

Priča koja je zapalila Balkan

ČITANJE: 2 minute
Sat morana
Morana Mamić, poznata dizajnerka hrvatskog porijekla svojim pričama na društvenoj mreži Instagram redovno inspiriše i oduševljava.
Sa preko 90.000 pratilaca, Morana je vrlo uticajna, a šta god da napiše širi se munjevitom brzinom.

Ovog puta podijelila je priču o jednom satu kojoj neće odoljeti žene ali ni muškarci.

Uvjerite se!

– Sjećam se kad sam prvi put vidjela ovaj sat. Rekla sam sebi “moram ga imati”. Štekala sam lovu, ali nikako nisam mogla da skupim potrebnu sumu. U jednom razgovoru požalila sam se baki da već par dana štedim za jedan sat. Baka me pitala “pa koliko imaš love trenutno?” Ja joj odgovorim: “Pola”. Zove baka jedno jutro i kaže da dođem na Kvatric. Žena došla autobusom iz Somobora, izvadila kovertu iz torbe i rekla: “Čuj, kad ti već (bivši) muž neće kupiti sat, evo ti ostatak love i kupi ga sama. Sjećam se prizora kao danas. Nasred ulice, okružena keljom i salatom, skakala sam od sreće kao malo dijete! Sat sam naručila u Gracu a baka, mama Frano i ja smo išle po njega. Bila su to zlatna vremena”, napisala je Morana a onda njena priča dobija potpuni preokret.

https://www.instagram.com/p/-86DBBDteb/

– Kad sam se razvodila, sat je bio jedina vrijednost koju sam imala. Odlučila sam da ga prodam i novac uložim u posao. Čovjek koji ga je kupio bio je izuzetno korektan. Načuo je zašto mi treba novac i platio ga je tačno koliko sam tražila. Baka je taj dan plakala k'o kišna godina… Iduće godine upoznala sam Jozu. Naš prvi zajednički vikend proveli smo u Gracu. Bila je zima. Zagrljeni šetali smo centrom grada i zastali ispred radnje sa satovima. Između silnog blještavila,u uglu izloga, ugledala sam “svoj” sat. Jozo me pitao: “Da možeš birati, koji sat bi izabrala?” Bez riječi, pokazala sam na “roze cvjetiće” u uglu izloga…Od toga prošlo je osam godina…Nikada Jozi nisam spominjala svoju priču o satu. Prije nepunih mesec dana bio mi je rođendan. To jutro, probudila sam se dosta kasno. Na krevetu dočekala me zelena kutija sa ceduljom. Nespretnim rukopisom pisalo je: “Prije osam godina, ispred onog izloga osvojila si moje srce. Mogla si birati šta god si htjela, a ti izabrala njega. Naoko ništa posebno, a iznutra skriven njegov kvalitet. Bolan sat isti ja!!! Srećan rođendan Mici, nosila ga ti meni u zdravlju, a za sreću i smjeh ću se ja pobrinuti –

https://www.instagram.com/p/95inXDjtRA/

(Kurir)