Magazin 05.04.2016.

Priča o “lažnom Norvežaninu” iz Mrkonjića seže do Kačavende

ČITANJE: 2 minute
norvezanin
Kristijan Stenberg, lažni Norvežanin, iz beogradske gradske uprave. A prije toga Jasmin Buhić iz Mrkonjić Grada. Ali i monah Arsenije iz manastira Papraća, opština Šekovići, jugozapadno od Zvornika. Ili Božidar iz Norveške, gdje je posljednji put viđen u Kristijansandu kako ga policija privodi s torbom za koju se vjerovalo da je puna narkotika.

Pod svim ovim imenima krije se ista osoba, koja je najpoznatija po nadimku iz medija – “Lažni Norvežanin koji je vukao za nos pola Beograda“.

Iako je na društvenim mrežama pored svog najnovijeg imena – Kristijan Stenberg kao datum rođenja navodio 14. maj 1978, „Blic“ je utvrdio da je rođen kao Jasmin Buhić dvije godine ranije – 14. aprila 1976. u Mrkonjić Gradu.

Od oca Đume Buhića, muslimanske vjeroispovesti.

Mladi Jasmin na scenu stupa u teško doba, sredinom devedesetih u Bosni. Poslije pisanja medija, prepoznalo ga je nekoliko svjedoka tih vremena i događaja, piše Blic. Ali ne kao lažnog Norvežanina Kristijana Stenberga!

Oni ga znaju kao jeromonaha Arsenija, mladog igumana manastira Papraća, „naročito dragog vladiki Kačavendi“, navodi Blic.

OTAC BENEDIKT

O tim poslijeratnim događajima se i danas priča u Šekovićima, ne sa oduševljenjem. Sagovornici „Blica“ upućeni u onovremene skandale u manastiru još nose gorčinu zbog seks-skandala koji je tresao Papraću i mirne Šekoviće.

Ne libe se da porede to vrijeme u manastiru sa „ustanovama“ koje se diče crvenim fenjerima, a ne ikonama i molitvom, piše Blic.

– Da, sjećam se lijepog dečačića. Maloljetan ili tek ušao u punoljetstvo. U manastir, ovdje kod nas, u Šekoviće, prvi put ga dovodi otac Benedikt iz manastira Krka. Otac Benedikt je oduvijek bio poznat po sklonostima ka dječacima i tako je živio cijeli monaški život. Vladika Vasilije (Kačavenda) dječaka, mladića prihvata kao svog – otkriva za „Blic“ sveštenik Eparhije zvorničko-tuzlanske.

(Blic)