Magazin 20.11.2015.

Prije tačno 20 godina se desio najveći skandal u istoriji pop muzike: Da li ste ih i vi slušali?

ČITANJE: 2 minute
mili vanili
Milli Vanilli jedan od najpopularnijih pop atrakcija činila su dva atraktivna mladića duge kose koji su stasom i glasom obarali s nogu djevojke širom planete. Ipak, svjetski uspjeh se uskoro pretvorio u jednu od najvećih farsi u muzičkoj industriji ikada.

Naime, kada je producent i kompozitor Frank Ferijan 1988. godine želio da osnuje ovu grupu smatrao je da tadašnji pjevači nisu bili dovoljno atraktivni da se pojave u javnosti, pa je umjesto njih odlučio da zaposli dva zgodna dečka Roberta Pilatusa i Fabricea Morvana koji su bili manekeni i plesači – dakle, pjevanje im nije bilo jača strana.

U početku niko nije mogao da sanja da su dva ljepotana za kojima je poludio sve obična farsa. Naravno, albumi su se prodavali odlično, gotovo da nije bilo diskoteke u svijetu koja nije puštala njihove hitove, a da priča bude još bolja oni su uredno nastupali i držali koncerte na plejbek.

Kulminacija njihovog uspjeha, ali i najveći krah odvijaju se u doba Gremi nagrada gdje su osvojili onu za najboljeg izvođača. Tokom izvođenja pjesme “Girl You Know It’s True” plejbek je počeo da preskače i neprestano ponavlja istu frazu. Odmah nakon toga novinari su raskrinkali pop senzaciju.

Mozak operacije Frenk Farijano i dalje nije vidio ništa loše u tome što je uradio iako je grupa ostala bez osvojene Gremi nagrade što je prvi put u istoriji da se ona nekome oduzimala. Ljepotani iz grupe su od omiljenih srcolomaca postali prevaranti, a javnost je bila u šoku.

Štaviše, priča je dobila i tragičan epilog kada je Rob Pilatus 1998. godine pronađen mrtav u hotelskoj sobi. Drugi član dua Fabricio Morvan je tek prije nekoliko godina progovorio o smrti svog kolege.

– Nekoliko je stvari uticalo na taj čin. Na prvom mjestu slava, jer je ona divna stvar, ali kada nestane mnogi ljudi izgube svoj identitet. Umro je i posrnuo jer je uzimao teške droge koje su na kraju oduzele i njegov život- rekao je on za “InStyle” magazine.

(B92)