Vijesti 26.08.2015.

Prijedlog Njemačke: Za izbjeglice trebaju da se pobrinu sve zemlje EU

ČITANJE: 1 minuta

 

migranti

Njemačka predlaže da se za rješavanje izbjegličke krize odobrava azil izbjeglicama na teritoriji cijele EU i vrši njihova pravdena raspodjela, saopštili su zvaničnici u Berlinu.

U njemačkom prijedlogu od deset tačaka navodi se da je Evropi potreban jedinstven sistem upravljanja granicama koji se ne odnosi samo na zaštitu granica već i na više odgovornosti prilikom registracije i prihvata pristiglih izbjeglica.

U tekstu prijedloga, koji su potpisali njemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel i njemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer, piše da se prijem izbjeglica širom EU mora odvijati u uslovima dostojnim čoveka.

Ministri ističu i da su potrebni jedinstveni standardi unutar EU, koji će se primjenjivati u svakoj članici.

Potrebna je, kako se navodi, i pravedna raspodjela izbjeglica po Evropi, uz obavezujuće i objektivne kriterijume za utvrđivanje prijemnih kvota za sve države članice, u skladu s njihovim kapacitetima.

U prijedlogu se navodi i da se hitno mora pružiti podrška državama EU koje trenutno nose teret.

Istaknuto je da Mediteran ne smije da bude masovna grobnica za očajne izbjeglice, kao i da je riječ o zavjetu humanosti Evrope i o evropskoj ideji o čovjeku uopšte.

Izbjeglicama koje traže utočište može se dugoročno pomoći jedino ako se oni koji nemaju pravo na azil vrate u svoje države porijekla, navodi se u prijedlogu i dodaje da tema readmisije treba da zauzme centralno mjesto u odnosima sa zemljama porijekla izbjeglica.

Predviđeno je i da sveobuhvatna evropska politika prema izbjeglicama treba da obuhvati i suzbijanje uzroka zbog kojih ljudi napuštaju zemlje Bliskog istoka i Afrike, stabilizaciju tih država, zaustavljanje nasilja i rata.

(Agencije)