Prijedorski genijalci: Takmičili se u programiranju lego robota

lego
lego
Učenici prijedorske gimnazije “Sveti Sava” pobjednici su prvog takmičenja srednjih škola u programiranju LEGO robota koje su danas u Prijedoru organizovali Agencija ze ekonomski razvoj grada “PREDA-PD” uz finansijsku podršku kompanije “Arselor Mital Prijedor”.

Osim gimnazijalaca, u takmičenju su učestvovali i učenici Elektrotehničke i Mašinske škole.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić rekla je da je za resorno ministarstvo važno da škola prati savremene tokove.

“Grad Prijedor je primjer dobre prakse za cijelu Republiku Srpsku u svim oblastima, pa tako i u ovoj”, rekla je Ćućićeva novinarima u Prijedoru.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora LJiljana Babić rekla je da ovo nije iznenađenje, jer prijedorske srednje škole redovno postižu uspjehe.

– Ova generacija će da stasava i nadam se ostaje na ovim prostorima i donosi gradu ono što je najpotrebnije, a to je znanje- rekla je Babićeva.

Predstavnik “Arselor Mitala Prijedor” Predrag Šorga rekao je da je ova kompanija sa Agencijom “PREDA-PD” u protekle dvije godine realizovala nekoliko projekata u obrazovanju ukupne vrijednosti 70.000 KM.

– Osim programiranja LEGO robota, riječ je o opremanju, a potom i proširenju kreativnog centra u kojem je do sada realizovano pet ciklusa obuka iz programiranja i grafičkog dizajna, te o opremanju kabineta Poljoprivredne i Elektrotehničke škole- naveo je Šorga.

Direktor Agencije “PREDA-PD” Mišo Reljić rekao je da je cilj ovoga projekta osavremenjivanje nastavnog procesa korištenjem novih softverskih i hardverskih alata i motivisanje nastavnika za primjenu novih tehnologija u nastavi.

(Agencije)

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.