Prijedorski genijalci: Takmičili se u programiranju lego robota

lego
lego
Učenici prijedorske gimnazije “Sveti Sava” pobjednici su prvog takmičenja srednjih škola u programiranju LEGO robota koje su danas u Prijedoru organizovali Agencija ze ekonomski razvoj grada “PREDA-PD” uz finansijsku podršku kompanije “Arselor Mital Prijedor”.

Osim gimnazijalaca, u takmičenju su učestvovali i učenici Elektrotehničke i Mašinske škole.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Radmila Kocić Ćućić rekla je da je za resorno ministarstvo važno da škola prati savremene tokove.

“Grad Prijedor je primjer dobre prakse za cijelu Republiku Srpsku u svim oblastima, pa tako i u ovoj”, rekla je Ćućićeva novinarima u Prijedoru.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora LJiljana Babić rekla je da ovo nije iznenađenje, jer prijedorske srednje škole redovno postižu uspjehe.

– Ova generacija će da stasava i nadam se ostaje na ovim prostorima i donosi gradu ono što je najpotrebnije, a to je znanje- rekla je Babićeva.

Predstavnik “Arselor Mitala Prijedor” Predrag Šorga rekao je da je ova kompanija sa Agencijom “PREDA-PD” u protekle dvije godine realizovala nekoliko projekata u obrazovanju ukupne vrijednosti 70.000 KM.

– Osim programiranja LEGO robota, riječ je o opremanju, a potom i proširenju kreativnog centra u kojem je do sada realizovano pet ciklusa obuka iz programiranja i grafičkog dizajna, te o opremanju kabineta Poljoprivredne i Elektrotehničke škole- naveo je Šorga.

Direktor Agencije “PREDA-PD” Mišo Reljić rekao je da je cilj ovoga projekta osavremenjivanje nastavnog procesa korištenjem novih softverskih i hardverskih alata i motivisanje nastavnika za primjenu novih tehnologija u nastavi.

(Agencije)

VIŠKOVIĆ: Nećemo dozvoliti knjiženje poljoprivrednog zemljišta RS na BiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je u Narodnoj skupštini Srpske da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani Republike Srpske mogu mirno da spavaju. “Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu”, rekao je Višković povodom sporne odluke Ustavnog

Momčilo Antonić zamijenio Zorana Tegeltiju u NSRS, položio poslaničku zakletvu

Momčilo Antonić iz SNSD-a danas je položio zakletvu čime je preuzeo funkciju poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Antonić će na toj poziciji zamijeniti stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije. Tegeltija je funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH preuzeo krajem decembra prošle godine. Inače, u Banjaluci je u

SKOKO: Srpska ima snagu da odbrani svoje interese i teritoriju

Odluke Ustavnog suda predstavljaju oživljavanje ekstremnih politika koje nikad nisu odustale od ciljeva poput unitarne BiH i ukidanja Republike Srpske, istakao je šef Nezavisnog kluba poslanika Socijalističke partije Maksim Skoko, izlažući stav kluba na posebnoj sjednici NSRS povodom informacije o Ustavnom sudu BiH. Nezavisni klub poslanika SP podržao je predložene zaključke predsjednice RS Željke Cvijanović,

GOVOR NENADA STEVANDIĆA U NSRS: Vrijeme je da se naviknu na našu odlučnost i slogu

Dejtonski princip, kao i sam Ustav u Bosni i Hercegovini, podrazumijevaju saglasnost tri naroda i dva entiteta, u bilo kakvom važnijem odlučivanju ili konfliktu. Jedino gdje tog najvažnijeg principa nema je Ustavni sud BiH. Ustavni sud BiH je sastavljen od po dva Srbina, Hrvata i Bošnjaka, kao i tri stranca. U njemu ne postoji ni

OPOZICIONARI O ZAKLJUČCIMA: Podržavamo, ali bez avanturističkih poteza

Lider SDS Mirko Šarović je poručio da je njegov stav da svi treba da pokušaju da nađu zajednički imenitelj, da pokažu zajedništvo oko ovako krupnih pitanja. – Istovremeno sam smatrao da danas treba da pričamo o dva pitanja. Jedno je naš odgovor na odluke Ustavnog suda. Drugo, šta ćemo sa ovakvim Ustavnim sudom. Zato nije