Magazin 20.10.2022.

PRINC HARI OTVORIO DUŠU: Znao sam da ću je izgubiti ako ne krenem na terapiju

ČITANJE: 1 minuta

Princ Hari često je zagovornik terapije i mentalnog zdravlja na samitim koje posjećuje, posebno od kad je istupio iz kraljevske porodice sa suprugom Megan Markl

Hari zna kako je teško nemati podršku, pa svoje iskustvo rado dijeli sa drugima. Sada je još jednom podijelio iskustvo sa terapeutom nakon odrastanja u kraljevskoj porodici.

“Imam terapeuta. Volio bih da imam dva”, rekao je vojvoda od Saseksa tokom sjednice, piše People, prenose Novosti.

Ovo nije prvi put da Hari govori o svom mentalnom zdravlju. Prošlog maja je podijelio kako ga je njegova supruga Megan Markl ohrabrila da potraži terapiju. U dokumentarnim serijama koje je kreirao zajedno sa Oprom Vinfri, Hari je govorio o tome kako terapija nije bila tema razgovora u njegovoj porodici.

“Tek kada je nekoliko meni bliskih ljudi počelo da govori: ‘Ovo nije normalno ponašanje, možda bi trebalo da pogledaš ovo ili možda da odeš i potražiš pomoć’. Odmah sam pomislio, ne treba mi pomoć”, prisjeća se on u jednoj od epizoda, tokom koje takođe govori o tome kako su njegove kasne dvadesete, tačnije od 28. do 30. godine, bile period “noćne more”. Dani puni anksioznosti i iscrpljenosti zbog kraljevskih dužnosti.

U ranim tridesetim, upoznao je buduću suprugu, koja ga je inspirisala da se terapijom bavi ozbiljnije.

“Znao sam da ću izgubiti ovu ženu (Megan) s kojom sam mogao da provedem ostatak života, ako ne krenem na terapiju i ne popravim se. To je bio početak puta učenja za mene. Postao sam svestan da sam živio u balonu, u ovoj porodici, u ovoj instituciji, bio sam skoro zarobljen u procesu razmišljanja ili načinu razmišljanja”, iskren je bio princ Hari, prenosi People.