Vijesti 06.10.2016.

Princeze i superheroji prodefilovali gradom

ČITANJE: 3 minute

Stotinak mališana iz vrtića juče i prekjuče je u okviru obilježavanja “Nedjelje djeteta” prošetalo centrom grada obučeno u kostime svojih omiljenih likova.

Vile, princeze, Spajdermeni, Supermeni i drugi brojni likovi iz omiljenih crtanih filmova bili su dio šarene povorke maskenbala koji je oživio ulice i uveselio prolaznike.

“Povodom ‘Nedjelje djeteta’ uvijek organizujemo maskenbal pa tako i ove godine. Iz vrtića ‘Zvjezdica’ 96 djece iz tri vrtićke grupe izašlo je u šetnju, pored Narodnog pozorišta RS, Gospodskom ulicom do parka ‘Petar Kočić’ i potom idemo nazad u vrtić”, rekla je Maja Stupar, vaspitačica.

U kostimu Male Sirene, koji je sama izabrala, zajedno sa drugarima prošetala je i Hana Arbutina.

“Htjela sam da budem Mala Sirena i lijepi su mi i kostimi drugara”, kaže petogodišnja Hana.

Kostim viteza bio je izbor Filipa Stojanovića, ali, kako kaže, i mama i seka su htjele da bude vitez.

“Htio sam da budem vitez, a oni se bore. Gledao sam na filmu kako oni to rade“, kaže Filip.

Nekima od ovih mališana bio je težak izbor kostima u kojem će prošetati jer imaju više omiljenih junaka.

“Prvo sam mislila da budem Trnoružica, ali kada sam vidjela kostim Elze, onda sam uzela ovaj. Lijep mi je kostim drugarica Marine i Ane, koja je Trnoružica”, rekla je Lana Knežević.

Šarena družina oduševila je građane svojim defileom, a kako su rekli, po povratku u vrtiće izvešće malu žurku za drugare.

malisani-2

Gavranović odgovarao na pitanja mališana

Kako se  postaje gradonačelnik, koliko je njegovo radno vrijeme i da li je  teško  biti prvi čovjek grada, samo su neka od pitanja koja su djeca iz vrtića “Naša djeca” u utorak postavljala na prijemu kod Slobodana Gavranovića, gradonačelnika, u  Gradskoj upravi u okviru “Nedjelje djeteta”.

“Želimo da ukažemo posebnu pažnju djeci. Moramo ih zaštititi od svih negativnosti koje danas vrebaju i učiniti sve da im poboljšamo uslove života, te da im osiguramo zdrav i normalan razvoj“, naglasio je Gavranović.

Mališani su mu poklonili sliku koju su sami nacrtali sa motivima grada.

malisani-3

“Zvjezdice” učile o bezbjednosti saobraćaja

Auto-moto savez i Agencija za bezbjednost saobraćaja RS juče su u sklopu “Nedjelje djeteta” posjetili Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu – Zvjezdice” i za mališane organizovali obuku o bezbjednom učešću u saobraćaju na simulatoru realnog saobraćaja.

“Željeli smo djeci pokazati da teorijska znanja o bezbjednosti saobraćaja koja su naučili od vaspitačica na bezbjedniji način primijene u praksi. Na taj način  djeci sa poteškoćama u razvoju dali smo doprinos u njihovom normalnom odrastanju“, kazao je Ranko Babić, generalni sekretar AMS RS.

Željka Perišić-Ninković, direktor Centra, kazala je da njihovi najmlađi članovi do sada  nisu imali prilike da se susreću sa takvim vidom praktične aktivnosti na poligonima koji su prilagođeni njihovom uzrastu.

“Bitno je da se uče i da se organizuje što više ovakvih aktivnosti. Djeca sa poteškoćama i osobe sa poteškoćama u razvoju ravnopravni su učesnici u saobraćaju”, istakla je Ninkovićeva.

Ilija Radojčić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, istakao je  da se ovom aktivnošću nastojalo članovima Centra približiti vještine učestovanja u bezbjednijem saobraćaju i naučiti ih saobraćajnim znakovima.

(Nezavisne)