Magazin 14.01.2016.

Prirodni lijek protiv glavobolje bolji i od Aspirina

ČITANJE: 1 minuta
glavobolja
Glavobolja je najčešća tegoba modernog čovjeka koju uzrokuju stres, umor, preopterećenost organizma.

Neizdrživi pritisak u glavi brojni imaju naviku olakšati brzopoteznom spasiteljicom, tableticom aspirina. A upravo glavni sastojak spasonosne tablete salicin koji umiruje bolove nalazi se u poznatom orašastom plodu. Šaka badema prirodni je aspirin, naime njihov učinak traje duže, a nepoželjnih reakcija nema

Glavobolja obično nastaje u zatiljku i uzrokuje slabiju koncentraciju, razdražljivost i malaksalost. S obzirom da su simptomi glavobolje najčešće stres, napetost, gripa, prehlada, upala sinusa i probavne smetnje stručnjaci neugodnu pojavu tretiraju kao simptom, a ne kao bolest.

Tim više brojni olakšanje za glavobolju traže u alternativnim metodama poput meditacije, ispijanja vode, opuštanja ali i u hrani. Aspirin jednako učinkovito može zamijeniti šaka badema.

Salicin je protivupalna aktivna supstanca koju badem sadrži u velikoj količini, a s obzirom na učinkovitost koju ima u otklanjanju bolova brojni ga nazivaju i prirodnim Aspirinom.

Osim toga, bademi sadrže visok nivo magnezijuma, koji je važan za bolji protok kisika i nutrijenata u organizmu što pomaže da se mišići opuste i smanji razdražljivost.

Šaka badema, tačnije 10-12 komada dnevno ublažava i sprječava glavobolje, a orašasti plod možete jesti sirov, ili namočen preko noći u vodi pa dodan u obrok.

(NN)