Magazin 27.10.2015.

Prirodni lijekovi: Riješite se zubobolje za pet minuta

ČITANJE: 3 minute
zubobolja
Zubobolja. Strašna noćna mora koja ima tu gadnu “naviku” da se pojavi recimo u toku noći, vikendom ili u trenutku kada smo kilometrima udaljeni od zubara.

Najčešće se javlja noću, jer je tokom noći tijelo u stanju mirovanja i više krvi dolazi do bolnog područja pojačavajući pritisak na živce.

Naravno, posjeta zubaru je neizbježna (preporučujemo vam da, kad se pojavi zubobolja, ljekara odmah potražite), ali donosimo vam nekoliko prirodnih lijekova koji će sigurno pomoći u umanjenju bola.

Led

Naslonite led na područje zahvaćeno bolom. Bol će se u većini slučajeva odmah smanjiti jer je led odličan za smanjenje bola na nervnim završecima.

Kamilica

Tradicionalno sredstvo koje smanjuje upale. Svježa kamilica je pritom djelotvornija od stare i suve. Potrebno je napraviti male vrećice, natopiti ih hladnom ili toplom vodom po želji i nekoliko minuta držati na bolnom mjestu u ustima.

Bijeli luk

Bijeli luk je svakako najpoznatiji lijek naših starih, koji su koristili kao analgetik i anestetik. Upravo zbog tih svojih svojstava izvrstan je prirodni lijek za umanjenje zubobolje. Pripremite oblogu koju ćete napraviti tako što sitno nasjeckani luk stavite u papirnu maramicu i potom ga dodatno izgnječite rukama kako bi se oslobodilo što je moguće više željene stvari. Oblogu držite nekoliko minuta na bolnom mjestu na obrazu. Takođe ukoliko možete da izdržite pokušajte jednu komad luka da zgnječite i staviti preko bolnog zuba. Bol će sigurno da se umanji već nakon nekoliko trenutaka.

Lavanda i sirće

Kašičicu sušene lavande prelijete sirćetom i držite nekoliko minuta u ustima. Tečnost nikako ne smijete da progutate.

Alkohol

Skupine bakterija uzrokuju upale koje može ublažiti upravo alkohol. Pritom se alkohol ne pije nego koristi isključivo za ispiranje kako bi se zub dezinfikovao, a bakterije uništile.

So

U malo tople vode otopiti što je moguće više soli. Pazite da slučajno tečnost ne progutate, jer je preslana.

Sušena nana

Mali snop listova sušene nane stavite oko bolnog zuba i držite oko 15 minuta. Nana ima dvostruko djelovanje, izvlači upalni proces na površinu i djeluje umirujuće.

Karanfilić

Prah karanfilića: Prvo isperite usta toplom slanom vodom. Uzmite prstohvat karanfilića i stavite na desni kod zuba koji vas boli i između obraza.

Cijeli karanfilić: Uzmite dva ili tri karanfilića i stavite ih u usta blizu područja koje vas boli i sačekajte da malo omekšaju. Nakon što omekšaju lagano ih (koliko vam zubobolja dozvoljava) žvaćite kako biste pustili još njegovih ljekovitih ulja.

Ulje karanfilića: Ovo je možda i najefikasniji način za korišćenje karanfilića protiv zubobolje. Potrebno vam je: ulje karanfilića, štapići za uši ili loptice od vate, pola kašike maslinovog ulja. Pomješajte nekoliko kapi ulja karanfilića s pola kašike maslinovog ulja. Kuglicu vate umočite u tako pripremljeno ulje i stavite je na bolno mjesto lagano pritiskajući.

(Radiosarajevo.ba)