Vijesti 27.08.2015.

Privredna komora RS traži hitno rješenje problema zabrane izvoza mlijeka

ČITANJE: 2 minute

mlijeko

Privredna komora Republike Srpske razočarana je zbog odluke o privremenoj obustavi izvoza mlijeka iz BiH na tržište EU do 16. septembra na zahtjev jedne od zemalja članica, te poziva sve nadležne institucije da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema.

Portparol Privredne komore Vladimir Blagojević rekao je  da posebno zabrinjava to što i dalje nema informacije o tome zbog čega je neka od zemalja članica EU podnijela zahtjev da se preduzeća iz BiH još ne stavljaju na listu.

– S obzirom da je već dugo bilo poznato da će BiH od 26. avgusta biti omogućen izvoz mlijeka u EU, postavlja se pitanje i da li su ispoštovani rokovi za dostavljanje prigovora, imajući u vidu da je saopštenje o suspenziji odluke došlo tek nakon što su prvi kontigenti mlijeka iz BiH krenuli ka EU-istakao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, procjenjujući da je tačna informacija da je zahtjev za obustavu izvoza mlijeka iz BiH podnijela Hrvatska, pretpostavlja se da se iza svega krije svima već dobro poznati zahtjev Hrvatske o uvođenju principa “tradicionalne trgovine”, što svakako nije prihvatljivo jer time Hrvatska želi koristiti pogodnosti članstva u EU, ali i pogodnosti zemalja članova CEFTA, koje nisu u mogućnosti koristiti prednosti članstva u EU.

– Zbog toga, Privredna komora Republike Srpske poziva nadležne institucije BiH da nikako ne smiju pristati na taj zahtjev Hrvatske koji bi značio da ova zemlja vrati prava koja je imala kao članica zemalja CEFTA- rekao je Blagojević.

On je dodao da u slučaju da se zahtjev zasniva na osposobljenosti proizvođača i institucija da se izvozi mlijeko, a što je, kako je rekao, malo vjerovatno jer sve su procedure po zahtjevima iz EU ispoštovane, u toj situciji bi trebalo hitno postupiti na otklanjanju eventualnih problema.

Evropska komisija juče je suspendovala proceduru za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koje je dostavila BiH, zato što je jedna država članica EU dostavila pisane komentare na ovu listu.

Delegacija EU u BiH saopštila je juče da mljekari iz BiH neće moći mlijeko i mliječne proizvode plasirati na tržište EU do 16. septembra, kada će to pitanje razmatrati nadležna sekcija Stalnog odbora za lanac ishrane i zdravlje životinja.

(Agencije)