Biznis 01.12.2021.

PRIVREDNICI NEZADOVOLJNI, RADNICI STRIJEPE: Savjet ministara još nije usvojio odluku o nižim carinama

ČITANJE: 4 minute

Privrednici iz obućarske, tekstilne, prehrambene i elektroindustrije u BiH, koji zapošljavaju više desetina hiljada radnika, i ove, kao i zadnjih nekoliko godina, sa strepnjom čekaju kraj decembra u nadi da će se Savjet ministara BiH “smilovati” i za još godinu dana produžiti Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe.

Cijelu situaciju dodatno usložnjava i otežava činjenica da Savjet ministara BiH posljednjih mjeseci ne radi u punom kapacitetu, odnosno nema redovnih sjednica i donošenja odluka, pošto predstavnici iz Republike Srpske ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, zbog svima poznatog napetnutog zakona od strane bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka.

Imajući to u vidu, teško je očekivati da će se Savjet ministara Bih uskoro sastati i donijeti neku odluku, među kojima je i ova o privremenoj suspenziji carinskih stopa, od koje zavise desetine hiljada radnih mjesta u nekoliko grana bh. industrije. Do toga svakako ne bi došlo da su uslišeni višegodišnji apeli privrednika koji mole da se ova odluka ne donosi svake godine pojedinačno, već da to bude trajna odluka, pošto ima veliku važnost za domaću privredu.

Privrednici tvrde da su u svojim planovima već ranije predvidjeli pogodnosti ove odluke, koja donosi niže carine prilikom uvoza repromaterijala, ali i da su zaključili ugovore, pa bi ih neusvajanje odluke dovelo u situaciju da otkažu te ugovore ili da posluju sa gubitkom, što bi na kraju proizvelo i eventualno otpuštanje radnika. Prema njihovim riječima, i ove godine se ušlo u decembar, a da još nije donesena Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa na uvoz određene robe, iako inicijativa svake godine bude podnesena blagovremeno, a odluka se donese praktično zadnjeg radnog dana u godini.

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, koji godinama upozorava na činjenicu da se ova odluka donosi u zadnji čas, rekao je da su, nažalost, opet došli u situaciju da čekaju kraj godine i zadnji čas i da strepe da li će ova odluka biti produžena ili ne. Prema njegovim riječima, privrednici već godinama traže da ta odluka bude trajna i da se ne dolazi u ovakve situacije da svake godine čekaju zadnji čas da ona bude produžena, dok ino-partneri nikako ne mogu da shvate takav odnos prema bh. privredi.

“Odluka još nije donesena. Savjet ministara BiH ne radi, još je u tehničkom mandatu, radi pod ručnom kočnicom pa očekujem da će to biti kao svake godine 31. 12. u 23 časa i 59 minuta, na samom kraju godine. To se pogotovo odnosi na đonove, gdje je carina pet puta veća nego u u Evropskoj uniji, jer u BiH niko ne pravi đonove, niko ne pravi repromaterijal i zašto bi onda carina bila sedam do osam puta veća ako se uvozi materijal van EU. To nam je nametnula Evropska unija da bi kupovali njihovu skuplju robu nego na primjer robu iz Vijetnama i Koreje. Recimo carina za đonove je kod nas bila 15 odsto, a na Zapadu je tri odsto. To stvarno nema smisla, to su nama uveli Italijani koji su najveći svjetski proizvođači đonova, kojima je u interesu da ne kupujemo negdje sa strane jeftinije, a time je skuplji i naš finalni proizvod”, rekao je Umičević, ugledni banjalučki privrednik, koji je na čelu jednog od najuspješnijih preduzeća, “Bema”, koje je izraslo u istinskog privrednog giganta.

S druge strane, privrednici dodaju da je pomenuta odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa u prethodnom periodu primjene dala izuzetno pozitivne rezultate u više privrednih grana, prije svega u industriji tekstila, kože i obuće, ali i u elektro i prehrambenoj industriji, gdje je u većini privrednih društava iz ovih oblasti došlo do povećanja naloga od strane ino-partnera i do povećanja broja zaposlenih, te proširenja kapaciteta. Naglašavaju da, obzirom na to da je cilj donošenja ove odluke da se pomogne privrednicima u smislu da se te visoke carinske stope pri uvozu repromaterijala koji nije porijeklom iz EU smanje, odnosno izjednače sa stopama carina koje se primjenjuju za istu robu iz EU, je potrebno odluku produžiti na 2022. godinu, uzimajući u obzir sve pozitivne efekte koje je donijela njena primjena.

(N.Sp.)