Vijesti 08.09.2015.

Procurio izvještaj OBA: Mogući teroristički napadi u BiH

ČITANJE: 2 minute

oba

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH je kao najveću prijetnju u BiH ocijenila povratak ratnika sa sirijskog i iračkog ratišta, gdje se bore na strani terorističke organizacije “Islamske države”, te njihove veze sa međunarodnim teroristima.

U dijelu izvještaja ove agencije, koji je u posjedu “Večernjeg lista”, OBA BiH navodi brojne pokazatelje i iskušenja sa kojima se suočavaju vlasti u BiH, a koja su postala još aktuelnija nakon posljednjeg migrantskog talasa, ne samo za BiH, nego i za zemlje regiona i EU.

– Kada su u pitanju procjene bezbjednosne situacija u BiH, treba imati u vidu aktuelne obavještajne podatke koji ukazuju da trenutno najveću prijetnju bezbjednosti u BiH, regiji Balkana i šire u zapadnoj Evropi predstavljaju aktuelni odlasci dobrovoljaca na krizna područja u svijetu, prije svega u Siriju, Irak i Ukrajinu, a posebno njihov povratak, pogotovo masovniji, u matične zemlje, nakon što su kao dobrovoljci učestvovali u oružanim sukobima na ovim područjima – navodi OBA u izvještaju.

U izvještaju se dodaje da se očekuje nastavak odlaska dobrovoljaca iz BiH na krizna žarišta i njihov ponovni povratak.

Obavještajci ističu da su neki od ovih dobrovoljaca bili u kontaktu sa određenim međunarodnim ekstremističkim i terorističkim organizacijama, pa samim tim mogu, ako zatreba, veoma brzo uspostaviti određene veze i kontakte sa predstavnicima tih ekstremističkih i terorističkih organizacija.

Iako ne postoje trenutno konkretna saznanja o prijetnjama izvođenjem napada na određene ciljeve, u izvještaju se ne isključuje ponavljanje napada kakvi su se događali u proteklom periodu.

OBA ukazuje i na to da treba “imati na umu” bezbjednosne refleksije sirijsko-iračkog sukoba na selafijsku zajednicu u BiH, koje se ogledaju u višestrukim podjelama, frakcijskim sukobima i raslojavanjima, međusobnim sumnjičenjima, frustriranošću i nezadovoljstvom.

List navodi da je u BiH registrovano oko 3.000 lica koja su bliska islamskim radikalima, a iz BiH su poginula 43 lica na ratištima u Iraku i Siriji na strani terorista, dok ih se 50 vratilo u zemlju.

(Večernji list)