Vijesti 01.11.2015.

Prodaja novina opala za 60 odsto, internet se pretvorio u ubicu štampe

ČITANJE: 5 minuta
novine
Prodaja tradicionalnih, štampanih izdanja dnevnih novina u regionu u posljednjih nekoliko godina pala je za oko 60 odsto, u trenutku dok oglašavačka industrija sve više sa printa seli u onlajn izdanja, pokazuju podaci većine medijskih kuća u regionu.

Iako o padu tiraža, razumljivo, malo ko iz medijskih kuća želi da otvoreno govori, zbirni podaci štamparija iz regiona, do kojih je došao Banjaluka. net, pokazuju dramatičan pad prodaje tradicionalnih, štampanih izdanja novina, prateći trend sa Zapada gdje se, takođe, bilježi veoma slična statistika.

Prema podacima, koji su stavljeni na uvid reporterima Banjaluka. net, u cijelom regionu prodaja printanih medija svake godine u prosjeku padaju za 15 odsto.

Pratimo trendove sa Zapada

Iako zbirnih i zvaničnih podataka nema, nezvanične, ali veoma pouzdane informacije svjedoče da sveukupna prodaja štampanih izdanja svih dnevnika u BiH – računajući i one koji dolaze iz Srbije i Hrvatske – ne premašuje 100.000 primjeraka dnevno.

Ilustracije radi, to je duplo manje nego što je sam sarajevski AS imao sredinom 80-tih.

Istovremeno, u Srbiji ukupna prodaja svih dnevnih izdanja u prosjeku iznosi svega 450.000 primjeraka, što je, poređenja radi, ravno tiražu najčitajnijeg beogradskog dnevnika iz sredine 80-tih godina prošlog vijeka.

Sličan trend vlada i Hrvatskoj, u kojoj najtiražnije dnevne novina malo koji dan uspjevaju prebaciti preko 50.000 prodatih primjeraka.

Nezaustavljivi pad prodaje prati globalne trendove iz ostatka Evrope, gdje se bilježi slična statistika. Na to najbolje ukazuje podatak o dramatičnom padu prodaje novinskog papira i zatvaranju fabrika papira na tržištu EU.

Evropski poslovni sistem UPM, jedan od najvećih evropskih proizvođača novinskog papira, u posljednjih par godina zatvorio je tri fabrike iz svoje grupacije, u trenutku dok i one koje su nastavile rad znatno smanjile kapacitete zbog smanjene tražnje.

Prema zvaničnim podacima statističkih tijela EU, proizvodnja novinskog papira u zemljama EU od 2009. godine do danas smanjena je za čak 12 miliona tona papira.

Pad tiraža pratio je i pad oglašavanja jer kompanije više ne vide interes za reklamiranje u printanim izdanjima, u trenutku dok njihov uticaj sve više gubi na snazi.

Podaci iz regiona u nekim slučajevima svjedoče čak i o padu od 60 odsto u odnosu na period prije izbijanja svjetske ekonomske krize.

Vidaković: “Novosti” su primjer kako se može izboriti sa trendovima 

Radomir Vidaković, izvršni direktor beogradskih Večernjih novosti, priznaje da su i oni suočeni sa brojnim izazovima kad je pitanju pad prodaje.

Međutim, Vidaković kaže se ova kompanija može nazvati “pozitivnim fenomenom” jer su, i pored obilja loših statističkih podataka, uspjeli da kompaniju izvuku iz problema i učine je profitabilnom.

Prema njegovim riječima, do prije samo dvije godine imali su godišnji “minus” od milion evra, da bi, dolaskom novog mendžmenta i promjenom filozofije poslovanja, uspjeli da preokrenu situaciju i poslovnu 2014. godinu završe  sa dobiti od 600.000 evra.

– Kako stvari stoje, sličan ćemo rezultat zabilježiti i na kraju ove godine. Tačno je da i mi nismo uspjeli izmaći, rekao bih, globalnim trendovima kojih smo više nego svjesni, ali smo – prije svega racionalazacijom sopstvenih troškova – uspjeli da pozitivno poslujemo. Po meni, ključ uspjeha je u kvalitetu našeg rada i sadržaja koje nudimo čitaocima, što je dovelo do toga da je pad prodaje “Novosti”  duplo manji od pada prodaje konkurentskih novina. Naš uspjeh čini još većim to što, povrh svega, vodimo tržišnu borbu sa “žutom štampom”, koja je, uz sve to, znatno jeftinija od nas – kaže Vidaković.

Kako uvjerava, dnevne novine, bez obzira na pad tiraža kao globalni trend, i dalje su zadržale visok uticaj na javno mnjenje, pri čemu su značajan uticaj na to, kako kaže, imala i njihova veb izdanja.

–  Ne treba zaboraviti da su najposjećeni portali u regionu upravo oni od dnevnih novina, među njima i naš sa prosječnom posjetom od 450 000 različitih posjetilaca – navodi Vidaković.

Vukelić: Trendovi su nezaustavljivi

Siniša Vukelić, vlasnik i urednik poslovnog veb portala capital.ba i predsjednik banjalučkog Kluba novinara, kaže da se propast tradicionalnih printanih medija nagovještavao još prije 10-ak godina, ali i ističe da se to nije desilo tako brzo kako se očekivalo.

– Kako vrijeme protiče, pokazuje se da su štampani mediji, bez obzira na sve,  ipak malo otporniji na internet nego što se prvobitno mislilo. Bez obzira na to,  pad tiraža printanih medija je neporeciv, i ne samo kod nas u regionu već i u svijetu. Jednostavno, internet uzima primat, ljudi hoće informaciju odmah, a ne da čekaju sutrašnje izdanje ili uveče da gledaju dnevnik na televiziji – naglašava Vukelić.

On pretpostavlja da ćemo već za koju godinu imati potpuno drugačije medijsko tržište nego što je to danas slučaj. Uvjeren je, naime, da će za koju godinu  izumrjeti tradicionalni printani mediji koji će drugi život doživjeti na “vebu” ili kao usko specajalizovana izdanja.

– Potpuno sam uvjeren u to da ćemo za određeni period nestati uobičajeni dnevni listovi kakve danas poznajemo. Umjestom toga, imaćemo dvije vrste štampanih medija – besplatni štampani mediji koji će se dijeliti i živjeti isključivo od marketinga i ekstremno skupe specijalizovane štampani mediji, poput onih za nautiku satove… – smatra Vukelić.

(Banjaluka.net)