Magazin 02.03.2021.

PRODUCENT OTKRIVA: Lordan Zafranović počinje snimati “Djecu Kozare” u proljeće 2022.

ČITANJE: 1 minuta

Miroslav Mogorović, producent filma “Djeca Kozare” u režiji Lordana Zafranovića, kaže da je početak snimanja tog ostavranja planiran za proljeće 2022. godine i da je našoj i susjednim kulturama potrebno nekoliko dobrih filmova o nastajanju zla u Jasenovcu.

Tema logora u NDH, kako kaže Mogorović za Tanjug, nadilazi sva ideološka učitavanja koja su učestala posljednjih nedjelja oko televizijske premijere ostavarenja “Dara iz Jasenovca”, prenose agencije.

On ističe je Srbiji i susjednim kulturama potrebno nekoliko dobrih filmova o nastajanju zla u Jasenovcu kako bi što veći broj ljudi shvatio mehanizme nastajanja zla i sve što takva istorijska i humana straputica donosi i odnosi čovječanstvu.

Po planu realizacije ostavrenja, Mogorović otkriva da bi snimanje filma “Djeca Kozare” trebalo da počne u proljeće 2022. godine.

Ostvarenje filmskog projekata “Djeca Kozare” zadesilo je, kako kaže, previše destruktivnih okolnosti: od raspada države u kojoj je nastao scenario za taj film, preko borbe za sredstva da se taj film snimi, pa sve do pandemije svjetskih razmera koja se javlja jednom u 100 godina na početku realizacije tog ostavrenja.

Film Lordana Zafranovića “Djeca Kozare” je, podsjeća on, nakon tri neuspjela pokušaja podržan na prošlogodišnjem konkursu Filmskog centra Srbije za finansiranje i sufinansiranje proizvodnje domaćeg dugometranog filma sa nacionalnom temom.

Mogorović naglašava da filmski scenario Arsena Diklića “Djeca Kozare” koji problematizuje dešavanja u zloglasnom logoru “Jasenovac” postoji više od tri decenije.

– Taj scenario je nastao 1986. godine bio je namijenjen za realizaciju u bivšoj državi, nekom od autora, tadašnje, jugoslovenske kinematografije. Apsolutno nije tačna tvrdnja nekih filmskih profesionalaca i djela javnosti da se o snimanju filma o Jasenovcu nije govorilo decenijama unazad – kazao je Mogorović.

(SB)