Sport 30.10.2017.

Grad Banjaluka će plaćati treninge djeci: Programom razvoja sporta žele da aktiviraju mališane

ČITANJE: 2 minute

Gradska uprava će sufinansirati članarine za 638 sportista u nižim uzrasnim kategorijama, a sve sa ciljem da se što više djece počne baviti sportom.

Strategija je ovo jednog od projekata pod nazivom ”Sport dostupan deci” koji je, kako kažu nadležni, jedan od važnijih dijelova Programa razvoja sporta Grada za period 2018 – 2022. godine.

Radi se o već dugo najavljivanom Programu, koji Grad sprovodi zajedno sa sportskim organizacijama, a koji će danas prvi put ugledati svjetlo dana pred banjalučkim odbornicima.

Novom idejom gradskih oca posebno su oduševljeni roditelji, koji sami priznaju da je novac često razlog odustajanja djeteta od treninga.

– Banjaluka je grad sporta i konačno se počinje tako i ponašati. Mnogo dječjih talenata ostaje neotkriveno, ili zato što roditelji nemaju novca ili zato što klubovi nemaju uslove. Svaka marka će nam značiti, jer nekad baš to nedostaje da bi dijete ostvarilo svoj san – kaže majka malog sportiste Dragana Aleksić, koja se nada da sve ovo neće ostati samo na papiru.

Osim što će im pomoći pri plaćanju, od ove školske godine, Gradska uprava, takođe, jedina je u Republici Srpkoj koja će organizovati liga takmičenje osnovnih škola u šahu kroz sistem takmičenja Malih olimpijskih igara Srpske.

– Važan segment je i školski sport gdje Gradska uprava daje pun doprinos organizaciji Malih olimpijskih igara Republike Srpske i jedina je jedinica lokalne samouprave koja organizuje liga takmičenja na gradskom nivou za sve osnovne i srednje škole u odbojci, košarci, rukometu, malom fudbalu, atletici i gimnastici – kažu u Gradskoj upravi.

Takođe, novina predviđena ovim Programom je da se, po prvi put u gradu na Vrbasu, propisuje kategorizacija sportista koja ima za cilj vrednovanje sportskih rezultata radi dodjele stipendija kategorisanim sportistima.

Ako odbornici danas daju zeleno svjetlo ovom programu, u naredna tri mjeseca biće urađen plan, poslije čega će Program biti spreman za primjenu.

Svi su uključeni

Programom su obuhvaćeni i ostali dijelovi organizacije sporta, koji bi trebalo da doprinesu uređenju sporta u ovom gradu.

To su sportska takmičenja i manifestacije od posebnog značaja za grad, uvođenje informacionog sistema radi umrežavanja sportskih organizacija, žene u sportu, kontinuirana obuka i obrazovanje u sportu, mediji i sport, kao i problemi organizacije i finansiranja sporta.

(EuroBlic)