Biznis 11.04.2016.

Proizvodi mljekare “Pađeni” uskoro u zemljama EU

ČITANJE: 2 minute
MLJEKARA
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će narednih dana bilećka mljekara “Pađeni”, koja je jedna od najrespektabilnijih mljekara u Republici Srpskoj, dobiti dozvolu za izvoz proizvoda u Evropsku uniju.

Šarović je nakon obilaska pogona i razgovora sa rukovodstvom ove mljekare rekao da će narednih dana nadležna komisija doći u kompaniju da bi izvršila predviđene provjere, te izrazio uvjerenje da će mljekara vrlo brzo dobiti potreban sertifikat, odnosno evropski broj.

-Prema pravilu, dozvole daju domaće institucije, odnosno Kancelarija za veterinarstvo- rekao je Šarović i napomenuo da ova kompanija ima punu podršku Ministarstva jer je riječ o jednom od najboljih kolektiva u Istočnoj Hercegovini i drugoj mljekari po obimu proizvodnje u Republici Srpskoj.

Šarović je istakao da se uvjerio da je riječ o modernom pogonu sa oko 90 zaposlenih, koji dnevno preradi preko 40.000 litara mlijeka, napominjući da je mljekara spremna da svoje proizvode plasira širom EU.

Vlasnik mljekare “Pađeni” Nenad Vukoje zahvalio je za podršku, ističući da je to i njemu i zaposlenima podstrek da rade još bolje, te dodao da će im izvoz na tržište EU mnogo značiti.

-Ove godine planiramo proširenje kapaciteta za 20.000 litara. Veći dio opreme nabavili smo i ovih dana ćemo je montirati- rekao je Vukoje i dodao da je urađena i projektna dokumentacija za proširenje objekta za oko 800 metara kvadratnih.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba istakao da mljekara “Pađeni” zaslužuje svu pažnju i da će već naredne sedmice biti formirana komisija koja će utvrditi da li se poštuju procedure koje zahtijeva Evropska komisija.

-Na osnovu onoga što smo vidjeli nema sumnje u ovu mljekaru- rekao je Kalaba i pojasnio da će komisija napraviti izvještaj na osnovu koga će kompanija biti upisana na evropsku listu.

Prema njegovim riječima, nakon mjesec do 40 dana mljekara “Pađeni” moći će da izvozi u zemlje EU. Šarović je danas u Bileći obišao pogone preduzeća za preradu kože “Bilkon” i razgovarao sa direktorom Nikolom Nosovićem o poslovnim planovima tog preduzeća.

“Bilkon” je jedino preduzeće u Republici Srpskoj koje se bavi preradom kože.

(Agencije)

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Proizvodi-mljekare-Padjeni-uskoro-u-zemljama-EU/364400

Oznake: Mirko Šarović