PROMOCIJA MLADIH UMJETNIKA Učenici omiljeni gosti na koncertima Natalije Todorović

Violinistkinja Natalija Todorović održaće u avgustu dva koncerta gdje će sa njom kao gosti nastupiti učenici škole gitare, kao i mali violinista polaznik njene radionice. 

Ova profesorica violine nastoji na svakom koncertu i kulturnom dešavanju promovisati i mlade umjetnike i dati im prostor da pokažu svoje muzičke vještine.

Prvi koncert održaće se 22. avgusta u Mrkonjić Gradu gdje će sa njom kao gosti nastupiti učenici škole gitare. Koncert će se održati na platou ispred Kulturnog centra „Petar Kočić“ u 19 časova, a pored Natalije i mališana dio koncerta biće i Saška Felstinski i pesnikinja Marija Rozić.

– U Art dvorištu Banskog dvora održaću koncert 27. avgusta u 21 čas, gdje će kao gost sa mnom nastupiti i polaznik moje Radionice za violiniste. Ovaj koncert se održava u saradnji sa kolegom Vladom Danićem i gostima. Sa mojom sestrom koja svira violončelo izvešću Mocartovu sonatu, a sa koleginicom koja svira violu, Mirjanom Kremenović, izvešću moju Sonatinu za violu i violinu – objasnila je.

Kako kaže, ovo će joj biti drugi po redu koncert u Art dvorištu, a saradnju sa Kultunrim centrom Banski dvor ima još od studentskih dana, kada je imala svoj prvi solisticki koncert u njihovoj organizaciji.

– Praksa mi je da u svakom gradu nastupim jednom godišnje i kad  sam razmišljala o sali i Art dvorištu uvijek bih radije izabrala pozornicu na otvorenom. Mnogo je suptilniji osjećaj, kao da sam povezanija sa publikom. Naša je publika željna koncerta klasične muzike na otvorenom i to mi se pokazalo u Jajcu i Novom Gradu gdje sam nedavno imala koncert – rekla je Natalija.

Kako kaže, još kao studentica imala je više prilika da nastupa na otvorenom i od tada joj je poznata čar tih koncerata.

– Iskreno zahtijevaju malo veću koncentraciju, nedavno su na tvrđavi u Jajcu gotovo počele da lete note po sceni, jer je krenuo vjetar. Uvijek možete imati tako neku neočekivanu situaciju, ali svakako da me posebno inspirišu i radujem im se – kaže ona.

U prethodnom periodu na koncertima je često izvodila i vlastite kompozicije, plan joj je da do kraja godine uradi i reizdanje CD na kojem će biti samo radovi koji je ona komponovala.

– Želim malo osvježiti tu priču, jer vidim da se publici svidjaju moje kompozicije. To su sve moje autorske kompozicije, snimljene u studiu Oksigen, na čelu sa frontmenom grupe “Balkan ekspres” Momom Nikićem. Primijetila sam da je jedan takav CD jednistven i da uvijek zapaženo prolaze moje kompozicije. Mislim da je to i jedini tip ovog CD u BIH, pisan za violinu. Uskoro će i nova školska godina pa me i kao pedagoga očekuje aktivno bavljenje i prireme par mojih dobrih takmičara na violini – rekla je ona.

Učenici dio “Kulture u prolazu”

Učenici Natalije Todorović koji pohađaju muzičku školu Vlado Milošević u septembru će biti dio projekata Kultura u prolazu, koji se održava u atrijumu Gradske uprave.

– Moji su učenici vrlo aktivni kao i ja sama. Ti su koncerti su vrlo simpatični i na spontan način promovišu klasičnu muziku, nekako oplemenjuju onaj prostor. Sam atrijum je vrlo akustičan i prijatan za sviranje i svakako ga treba koristiti. Sadašnja ministarka kulture gospođa Natalija Trivić je pokrenula cijelu tu priču prije godinu dana i ispalo je vrlo interesantno i jako korisna praksa i za studente i učenike – kaže Natalija.

(Srpskainfo)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji