PROMOCIJA MLADIH UMJETNIKA Učenici omiljeni gosti na koncertima Natalije Todorović

Violinistkinja Natalija Todorović održaće u avgustu dva koncerta gdje će sa njom kao gosti nastupiti učenici škole gitare, kao i mali violinista polaznik njene radionice. 

Ova profesorica violine nastoji na svakom koncertu i kulturnom dešavanju promovisati i mlade umjetnike i dati im prostor da pokažu svoje muzičke vještine.

Prvi koncert održaće se 22. avgusta u Mrkonjić Gradu gdje će sa njom kao gosti nastupiti učenici škole gitare. Koncert će se održati na platou ispred Kulturnog centra „Petar Kočić“ u 19 časova, a pored Natalije i mališana dio koncerta biće i Saška Felstinski i pesnikinja Marija Rozić.

– U Art dvorištu Banskog dvora održaću koncert 27. avgusta u 21 čas, gdje će kao gost sa mnom nastupiti i polaznik moje Radionice za violiniste. Ovaj koncert se održava u saradnji sa kolegom Vladom Danićem i gostima. Sa mojom sestrom koja svira violončelo izvešću Mocartovu sonatu, a sa koleginicom koja svira violu, Mirjanom Kremenović, izvešću moju Sonatinu za violu i violinu – objasnila je.

Kako kaže, ovo će joj biti drugi po redu koncert u Art dvorištu, a saradnju sa Kultunrim centrom Banski dvor ima još od studentskih dana, kada je imala svoj prvi solisticki koncert u njihovoj organizaciji.

– Praksa mi je da u svakom gradu nastupim jednom godišnje i kad  sam razmišljala o sali i Art dvorištu uvijek bih radije izabrala pozornicu na otvorenom. Mnogo je suptilniji osjećaj, kao da sam povezanija sa publikom. Naša je publika željna koncerta klasične muzike na otvorenom i to mi se pokazalo u Jajcu i Novom Gradu gdje sam nedavno imala koncert – rekla je Natalija.

Kako kaže, još kao studentica imala je više prilika da nastupa na otvorenom i od tada joj je poznata čar tih koncerata.

– Iskreno zahtijevaju malo veću koncentraciju, nedavno su na tvrđavi u Jajcu gotovo počele da lete note po sceni, jer je krenuo vjetar. Uvijek možete imati tako neku neočekivanu situaciju, ali svakako da me posebno inspirišu i radujem im se – kaže ona.

U prethodnom periodu na koncertima je često izvodila i vlastite kompozicije, plan joj je da do kraja godine uradi i reizdanje CD na kojem će biti samo radovi koji je ona komponovala.

– Želim malo osvježiti tu priču, jer vidim da se publici svidjaju moje kompozicije. To su sve moje autorske kompozicije, snimljene u studiu Oksigen, na čelu sa frontmenom grupe “Balkan ekspres” Momom Nikićem. Primijetila sam da je jedan takav CD jednistven i da uvijek zapaženo prolaze moje kompozicije. Mislim da je to i jedini tip ovog CD u BIH, pisan za violinu. Uskoro će i nova školska godina pa me i kao pedagoga očekuje aktivno bavljenje i prireme par mojih dobrih takmičara na violini – rekla je ona.

Učenici dio “Kulture u prolazu”

Učenici Natalije Todorović koji pohađaju muzičku školu Vlado Milošević u septembru će biti dio projekata Kultura u prolazu, koji se održava u atrijumu Gradske uprave.

– Moji su učenici vrlo aktivni kao i ja sama. Ti su koncerti su vrlo simpatični i na spontan način promovišu klasičnu muziku, nekako oplemenjuju onaj prostor. Sam atrijum je vrlo akustičan i prijatan za sviranje i svakako ga treba koristiti. Sadašnja ministarka kulture gospođa Natalija Trivić je pokrenula cijelu tu priču prije godinu dana i ispalo je vrlo interesantno i jako korisna praksa i za studente i učenike – kaže Natalija.

(Srpskainfo)

LIGA BIH: Košarkaši Bratunca pobijedili Igokeu

Košarkaši Bratunca priredili su jedno od najvećih iznenađenja ove sezone pobijedivši Igokeu rezultatom 84:71 (25:14, 24:24, 19:18, 16:15) u utakmici 16. kola Lige Bosne i Hercegovine.  Za tim iz Laktaša, nakon četiri uzastopne pobjede u ABA ligi,  ovo je svakako velika opomena pred duel protiv Crvene zvezde koji je na rasporedu u ponedjeljak. Igokea je

O INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA – U Laktašima se sastali Dodik i Mićić

Delegacija SNSD-a razgovarala je večeras u Laktašima sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem o izgradnji trase auto-puta koja treba da ide kroz ovaj grad i izgradnji gasovoda, rečeno je u SNSD-u. Podsjetivši da je planirano da se u okviru trase auto-puta od Rače prema Bijeljini, i dalje prema Banjaluci postave cijevi za krak gasovoda Turski tok,

Iskaz svjedoka: Pacijent bio vezan i potpuno svjestan dok je seksualno zlostavljan

Pacijent, čiji identitet je poznat redakciji Srpskainfo, u vrijeme seksualnog zlostavljanja bio je smješten u izolovanoj “šok sobi” u UKC Republike Srpske, u koju je često ulazio Darko Golić, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, ekskluzivno saznaje Srpskainfo. U vrijeme zlostavljanja pacijent je sve vrijeme bio vezan za svoj krevet i tako nije mogao

NPRS OBILJEŽAVA 90 GODINA RADA Proslavu otvara premijera predstave o Jovanu Dučiću

Akademija, monografija, sedam premjera te posebno izdanje Tetar festa „Petar Kočić“ samo su dio sadržaja kojim će se ove godine obilježiti 90 godina rada i postojanja nacionalnog teatra u Banjaluci.  Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković je rekao da je pred njima velika obaveza i zadatak te da će ovogodišnje aktivnosti NPRS biti u duhu

Osobe sa Down sindromom iz RS u reprezentaciji regiona na EP

Fudbalska reprezentacija Regiona bivše SFRJ, sastavljena od osoba sa Down sindromom iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, danas je bila u posjeti Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci. Goste je dočekao i ugostio generalni konzul Vladimir Nikolić. Petnaest osoba iz regiona sa Down sindromom boravi u Banjaluci na međunarodnoj manifestaciji: “Dani Evropskog fudbala za Down

Poreska uprava najviše prihoda prikupila u Bijeljini i Banjaluci

Poreska uprava Srpske, u prošloj godini, prikupila je dvije i po milijarde maraka javnih prohoda, što je rekordan prihod od njenog osnivanja. Najviše je prikuljeno u Banjaluci i Bijeljini. Dok Poreska uprava kontinuirano sprovodi mjere radi doborovoljnog prijavljivanja i plaćanja poreza, povećanju prihoda značajno su doprinijele i mjere Vlade na rasterećenju privrede i poboljšanju položaja

MIRNA SAVIĆ – BANJAC: Na izbore sa novoosnovanim pokretom “Banjaluka zove”

Ako se ovakav trend nastavi, uskoro ovdje neće biti nikog. Pored problema siromaštva, građani se ne osjećaju sigurnim i to je možda i ključni razlog zbog kojeg ljudi odlaze. Poručuje to u intervjuu za Srpskainfo Mirna Savić-Banjac, nezavisna odbornica u Skupštini grada Banjaluka, koja djeluje u okviru opozicionog kluba Savez za promjene. Šta je, po