Magazin 22.06.2016.

Promocija u Banjaluci: Poetika i realnost isplele priču o Moskvi

ČITANJE: 2 minute

Poznate institucije i vječni simboli prestonice Rusije, prelijepe Moskve, opisani na jedan poetičan, ali s druge strane jako realan i nov način, dio su nove knjige putopisa “Sanjao sam Moskvu” Tihomira Levajca koja je doživjela promociju pred banjalučkom publikom.

I sama promocija, koja je održana u ponedjeljak uveče u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra, protekla je u duhu Rusije, uz ples balerina, zvuk harmonike i klavira te, naravno, slovo o knjizi, kako autora, tako i recenzenata i brojnih gostiju.

Jedan od recenzenata ovog dvojezičnog izdanja knjige koju je izdala banjalučka izdavačka kuća “Grafid”, na srpskom i ruskom jeziku, Marinko Lolić istakao je da ovaj putopis nosi jednu jako interesantnu sliku današnje Moskve.

– Levajac s neobično izraženim osećajem za nastupajući duh vremena zapaža istorijske mene koje su se desile u ruskoj prestonici. Iz ovog putopisa vidimo s kolikom je snagom, posle pada Berlinskog zida, talas globalizacije zapljusnuo Moskvu, a samim tim i Rusiju – ističe Lolić.

Levajac nije krio oduševljenje događajima i ljudima koje je upoznao boraveći u Moskvi, a koji su mu na neki način pomogli da realno doživi i opiše ovaj, kako je istakao, neodgonetljiv grad.

– Teško mi je bilo sve te utiske sabrati i skupiti u ovu knjigu, jer u Moskvi uvek imate šta novo da vidite i odgonetnete. Pokušao sam Moskvu makar ovlaš da dotaknem, pa sam kroz svoje pero pisao s jedne strane o kulturnom doživljaju ovog grada kroz posete muzejima, Tolstojevoj kući, neverovatnom baletu, preko neprevaziđene votke – kazao je Levajac.

Knjigu čine i opisi i namjene kultnih ruskih dača, ali i fenomen njihovih kratkotrajnih brakova, problema sa pokretom skinhedsa, pa sve do stanja u vrtićima i školama.

Putopis “Sanjao sam Moskvu” Levajac je upotpunio i interesantnim fotografijama, koje čitaocu putovanje kroz ovu knjigu čine još zanimljivijim.

(Glas Srpske)