Magazin 05.02.2016.

Promovisana knjiga “Banjaluka- znamenite žene u istoriji grada”

ČITANJE: 1 minuta
knjiga banjaluka zene
U Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” u Derventi danas je održana promocija knjige “Banjaluka – znamenite žene u istoriji grada”, koja je nastala kao rezultat istraživanja autorskog tima.

O knjizi, u kojoj su zastupljene 32 ličnosti banjalučke regije, govorile su jedan od autora Biljana Panić Babić, koja je vanredni profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci, i recenzent Tatjana Duronjić.

Babićeva je rekla da su autori šest godina radili na ovoj knjizi, koja je do sada promovisana u Austriji, šest gradova Republike Srpske, a uskoro će biti predstavljena u Subotici.

Prema njenim riječima, knjiga je štampana u 150 primjeraka na ćirilici, a zbog nedostatka novčanih sredstava, štampanje na latinici čeka neka bolja vremena.

Babićeva je rekla da knjiga obuhvata period od 16. vijeka do završetka Drugog svjetskog rata, a počinje pričom o Šemsi kaduni, prvoj ženi koja je u vezi sa istorijom grada, rođenoj sestri Mehmed-paše Sokolovića.

-Potom slijede legende o Safikadi i harambaši Mari, Anki Drakulić, Gizeli Januševski i dalje kroz istoriju, preko prvih učiteljica, žena uticajnih ličnosti, do glumica i učesnica NOB-a- dodala je Babićeva.

Nosioci projekta su Filozofski fakultet i Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci, a izdavač monografije je Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

(Agencije)