Magazin 05.03.2016.

Promovisana knjiga “Energija pečenih volova” Rade Dujakovića: Satirično svjedočanstvo o začaranom krugu života

ČITANJE: 2 minute
energija pecenih volova
Priče o našem vremenu, ljudima, besmislu koji smo preživjeli i još proživljavamo, ispričane su kroz satiru u knjizi “Energija pečenih volova” autora dr Rade Dujakovića, u djelu koje je nevjerovatnom brzinom priraslo srcu čitalaca, koji se uvijek i iznova vraćaju ispisanim redovima.

Sala za promocije Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci u srijedu uveče je bila premala da primi sve one koji su htjeli da prisustvuju promociji ovog satiričnog svjedočanstva, koje iz ličnog doživljaja autora govori o događajima koji su nas zadesili u proteklih četvrt vijeka.

– Knjiga je koncipirana na mojim kolumnama i novim, aktuelnim tekstovima koji su nastali posljednjih mjeseci 2015. godine, a podijelio sam je u tri dijela – kazao je Dujaković.

Jedan dio, kako kaže autor, prati hroniku banjalučke skupštine iz jednog kuloarskog ugla, napisanog u komediografskom stilu. Drugo poglavlje opisuje kraj milenijuma gdje autor postavlja pitanje: “Gdje smo to zabasali?”.

– U tom drugom dijelu nalaze se analitički, odnosno literarni beletristički tekstovi koji pričaju jednu romantičnu ratnu, ličnu priču. U međupoglavlju aforističkim stilom pokušao sam dočarati zanimljive trenutke iz svakodnevnog života – pojašnjava autor.

On dodaje da knjiga govori o jednom začaranom krugu iz kojeg mi još ne nalazimo izlaz.

– Negativna “Energija pečenih volova” je u stvari energija koja nas je usisala u jednu kosmičku crnu rupu iz koje mi ne možemo da se iščupamo. U stvari, ona bi trebalo da bude svjetlo u mraku, da nam bude putokaz, jer je očigledno da smo na stranputici – kaže Dujaković.

On zaključuje da kroz djelo pokušava sugerisati da se ne trebamo vraćati unazad, te u greškama iz prošlosti tražiti trijumf, već se potpuno okrenuti i krenuti u jednom humanističkom smjeru.

Recenzenti knjige Miodrag Živanović i Ranko Preradović na promociji su nadahnuto govorili o “Energiji pečenih volova” te istakli da će lično autorovo osjećanje sigurno naći put do radoznalog čitaoca koji će se poistovijetiti sa autorom.

Drugo izdanje

Knjiga se već nalazi u velikom broju knjižara u Republici Srpskoj, a zbog velike zainteresovanosti čitalaca, uskoro će biti štampano i njeno drugo, vjerovatno dopunjeno izdanje.

(Glas)