Magazin 03.09.2021.

Promovisana knjiga “Evo čoveka” o patrijarhu Pavlu

ČITANJE: 2 minute

U ugljevičkom Centru za kulturu sinoć je promovisana knjiga “Evo čoveka” o patrijarhu Pavlu, autora protođakona Ljubomira Rankovića, koja je izdavački poduhvat kompanije “Novosti” i izdavačke kuće “Glas Crkve” Eparhije šabačke.

“Omalen i nejak tijelom, bio je gorostasan i silan duhom. Postao je anđeo svoga naroda i crkve. Duboko ukorijenjen u Jevanđelju, čvrsto je vjerovao u svoje prizvanje, riječ i djelo”, rekao je Ranković o blaženopočivšem patrijarhu Pavlu.

Duhovni vitez krsta i časti, kako je Ranković nazvao omiljenog poglavara Srpske pravoslavne crkve, nije išao ispred svog naroda sa plamenim mačem, nije držao vatrene besjede poput Perikla i Napoleona, nego je životom svjedočio Boga i sebe.

On je naveo da je patrijarh Pavle neumorno izgovarao životnu lozinku od svega dvije riječi – “Budimo ljudi!”.

“Vapaj svetoga starca postao je zavjetni refren tragične epohe njegovog patrijarhovanja, u koju se zbilo i zgusnulo toliko iskušenja i nevolje, koliko ponekad u viševijekovnom periodu ljudske istorije. Molitvenim ćutanjem i životom svjedočio je šta znači biti čovjek”, ocijenio je Ranković.

Knjiga “Evo čoveka” je, po riječima Dragoljuba Mirkovića iz Bijeljine koji je jedan od inicijatora promocije, najutentičnije svjedočenje o omiljenom i za života slavljenom patrijarhu Pavlu, iznjedreno uz prebogato bogoslovsko znanje, vrhunsko shvatanje života, vremena, prostora i ljudi i raskošnog spisateljskog dara autora.

“Ovo je najbolja knjiga o bivšem srpskom patrijarhu do sada objavljena, jer je autor i često bio u blizini junaka knjige ‘Evo čoveka’ koga je intervjuisao i sa njim vodio duge razgovore”, rekao je Mirković.

Direktor Centra za kulturu u Ugljeviku Predrag Vujević, koji je diplomirani teolog, rekao je da je čast za ovu sredinu da bude domaćin promocije knjige za koju je rekao da je biser književnog, duhovnog i bogoslovskog djela, koje svako može da shvati, baš onako kako je djelao patrijarh Pavle.

“Patrijarh Pavle je uspio sve da nas sabere i složi u ljubavi, našoj vjeri i rodu i nije ni čudo što je ova knjiga odlično primljena, a uz to njen autor je pisac koji je uvijek pred čitalačku publiku iznosio štiva za divljenje i poštovanje”, rekao je Vujević.

(Srna/ N.S)

Oznake: patrijarh Pavle