Vijesti 05.09.2015.

Pronađen tigrasti komarac u Laktašima

ČITANJE: 2 minute
tigrasti komarac

Veterinarski institut Republike Srpske “Vaso Butozan” prvi put na ovim prostorima pronašao je tigrastog komarca.

Ovaj izuzetno opasan insekt i prenosnik mnogih zaraznih bolesti pronađen je prije desetak dana u Laktašima.

– Našli smo ga istražujući potencijalne prenosioce nekih zaraznih bolesti i poslali ga na dodatnu verifikaciju. To je prvi put da je na ovim prostorima, odnosno u BiH, pronađen tigrasti komarac i čekamo verifikaciju, ali ono što je posebno interesantno, jeste da ovdje nije njihovo uobičajno stanište i da je pronađen na ovoliko velikoj udaljenosti od Mediterana- rekao je Drago Nedić, direktor Veterinarskog instituta “Vaso Butozan”.

Nedić kaže da se još  ne može govoriti o njegovoj brojnosti u BiH, mada je to malo bitno ako se uzme u obzir na koji način se razmnožavaju.

– Pravili smo klopke na određenim mjestima, ali o brojnosti ne možemo govoriti. On je tu, a ako uzmemo u obzir kako se razmnožavaju, što zavisi od vlage i sunčanih dana, može ih biti ogroman broj ili vrlo malo- rekao je Nedić.

Tigrasti komarac, posebno u Evropi, posljednjih godina zadaje velike probleme epidemiolozima i infektolozima s obzirom na to da je prenosnik bolesti koje na ovim prostorima nikada nisu bile prisutne, ali i neke koje su nekada bile, ali koje su uspješno iskorijenjene.

Denga groznica, virus Zapadnog Nila, žuta groznica i japanski encefalitis samo su neke od bolesti koje prenose azijski tigrasti komarci, karakteristični za tropske i suptropske predjele jugoistočne Azije.

Prema riječima načelnika Klinike za infektivne bolesti UKC Banjaluka Antonije Verhaz, klima u sjeverozapadnoj Evropi i na Balkanu postaje pogodna za tigraste komarce, jer klimatske promjene u ovim regionima dovode do sve blažih zima i sve toplijih ljeta, što pogoduje ovoj vrsti insekata.

Ipak, tigrasti komarci na našim prostorima najpoznatiji su kao prenosnici virusa, odnosno groznice Zapadnog Nila koja se manifestuje u osam od deset slučajeva.

– Oni koji obole imaju simptome slične gripu i prehladi. Najčešći simptomi su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, a ponekad virus može izazvati i osip na koži, natečene limfne čvorove i bol u očima- kazala je Verhazova, naglašavajući da ove godine u Klinici za infektivne bolesti UKC RS nije zabilježen nijedan registrovan slučaj groznice Zapadnog Nila niti je primljen pacijent kod kojeg je postavljena sumnja na ovu bolest ili druge bolesti koje tigrasti komarci mogu prenijeti.

U jedan odsto slučajeva virus Zapadnog Nila izaziva tešku neurološku infekciju koja može izazvati upalu moždane ovojnice, odnosno meningitis i encefalitis, a ponekad se upala može proširiti i na kičmenu moždinu, pa oboljeli osjećaju iznenadnu slabost u rukama, nogama i teško dišu.

(Nezavisne)