Magazin 04.03.2016.

Pronašli ‘Ahilovu petu’ raka: Uskoro nove metode liječenja

ČITANJE: 3 minute
rak
Britanski naučnici tvrde da su pronašli ”Ahilovu petu” raka, čime se otvaraju mogućnosti za revolucionarne metode liječenja, pa čak i izlječenja zloćudne bolesti.

Uprkos naprednim metodama liječenja, svake godine milioni obole od ove zloćudne bolesti, a ‘čudotvorni lijekovi’ mogu im tek neznatno produžiti životni vijek. Studija koju su proveli znanstvenici sa Univerziteta u Londonu, te objavili u Science Journalu, otkriva manjkavosti današnjih tretmana.

Iako se smatra da je tumor masa identičnih ćelija, on tokom vremena raste i mutira. Postojeći lijekovi fokusiraju se na jedan tip ćelija, a ako se rak previše izmijeni, lijekovi će prestati djelovati. Čak i ako se čini da je pacijent dobio bitku protiv bolesti, mutirane ćelije mogu se sakriti te će se tumor nakon nekog vremena opet pojaviti.

Neke otporne mutacije pronađene su na svakoj ćeliji tumora, a naučnici su otkrili način kako ih identiovati. Takođe su utvrdili da kod nekih pacijenata oboljelih od raka pluća postoje bijele krvne ćelije koje se bore protiv bolesti, a koje su savršen odgovor na spomenute mutacije, piše Daily Mail.

U budućnosti bi se ove bijele krvne ćelije mogle izolovati, uzgojiti u laboratoriji te ponovno staviti u tijelo pacijenta da se bori s rakom. U teoriji bi trebale u potpunosti uništiti bolest. Druga opcija je da se na temelju ovih otkrića razvije vakcija, odnosno lijek koji će potaknuti imuni sistem da se bori protiv raka. Ovaj bi postupak trebao biti posebno uspješan u liječenju raka pluća ili kože, ali se naučnici nadaju da će od njega imati koristi i ostali pacijenti.

Pacijenti bi se mogli podvrgnuti tretmanu u bilo kojoj fazi bolesti, ali  naučnici se nadaju da će biti ključan kod pacijenata u završnim stadijumima, kada ponestane opcija.

Profesor Swaton ističe da je istraživanje još u ranoj fazi.

– Ovo je uzbudljivo. Za nekoliko godina, imunoterapija će za rak biti ono što je danas hemoterapija – kaže Swanton.

Međutim, treba uzeti u obzir da ova metoda još nije testirana na pacijentima, a vjeruje se da će sam postupak biti skup. Stručnjaci upozoravaju da iako je studija na dobrom tragu, da bi primjena tretmana u stvarnosti mogla biti komplikovanija. I prije se pokušavalo usmjeriti imuni sistem na uništavanje raka, no većina metoda nije bila uspješna. Jedna od opcija je da se tijelo usmjeravalo da se bori protiv pogrešnog neprijatelja, piše BBC.

Naučnici sa Univerziteta u Londonu nadaju se da će za dvije godine početi liječiti prve pacijente.

Kako postupak funkcionše:

  1. Najprije se uzima uzorak tumora te analizira njegov DNK.
  2. Identifikuju se mutacije koje su zajedničke svim čelijama.
  3. Traže se bijela krvna zrnca koja se bore protiv tumora, a koja savršeno odgovaraju mutacijama.
  4. Bijele krvne ćelije se uklanjaju iz tijela te uzgajaju u laboratoriji dok ih ne bude više od milion. Nakon toga se opet ubrizgavaju u tijelo gdje ‘love’ i uništavaju stanice raka.

(24sata.hr)