Biznis 22.07.2021.

Prosječna junska plata u Srpskoj iznosila 994 KM

ČITANJE: 1 minuta

Prosječna junska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 994 KM i najviša je do sada kada se posmatra prosječna plata poslije oporezivanja po mjesecima, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena u junu u odnosu na maj je nominalno i realno veća za 1,3 odsto.

Najviša prosječna junska plata nakon oporezivanja u iznosu od 1.472 KM bila je u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je najniži junski prosjek od 699 KM bila u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

U junu ove godine u odnosu na isti mjesec lani najveći nominalni rast plate nakon oporezivanja od 16,8 odsto zabilježen je u područjima umjetnost, zabava i rekreacija.

Prosječna junska bruto plata iznosila je 1.544 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu u prosjeku su ostale nepromijenjene u odnosu na maj, dok su u odnosu na jun prošle godine u prosjeku više za 1,4 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u junu od 8,5 odsto zabilježen je u odjeljku prevoz zbog viših cijena u grupi goriva i maziva, a najveći pad cijena na godišnjem nivou od 9,3 odsto bio je u odjeljku odjeća i obuća usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće.

(Srna/A.M.)