Biznis 08.02.2023.

Protest poljoprivrednika kod Kozarske Dubice, traže koncesije za lokalne proizvođače

ČITANJE: 2 minute

U Kozarskoj Dubici danas je održan protest poljoprivrednika. Traže od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da oko 500 hektara zemljišta, kojem je istekla koncesija, bude raspodijeljeno lokalim proizvođačima.

Koncesionar je u međuvremenu potpisao aneks ugovora o nastavku koncesije i tužio Ministarstvo koje još nije potpisalo. Iz Ministarstva je upućen poziv na sastanak kako bi problem bio riješen.

Više od dvije stotine poljoprivrednika sa oko stotinu traktora na protestu u Drakseniću. Zahtijevaju da Ministarstvo poljoprivrede oko 500 hektara zemljišta, koje je bilo pod 15-godišnjom koncesijom, stavi na raspolaganje opštini, koja bi ga dodijelila dubičkim poljoprivrednicima. Kažu da sada obrađuju rascjepkane parcele, što povećava troškove.

– Puno uložili u proizvodnju, a području dubičke opštine danas je sedam muznih robota u funkciji, kupili smo mehanizaciju, sve što prati jednu farmu… Potrebne su nam te površine zemljišta da bi zaokuržili tu proizvodnju – kaže poljoprivrednik Dragoslav Đenadija.

Sporno zemljište, koje je vlasništvo Republike Srpske, bilo je pod koncesijom preduzeća Vitalend iz Gradiške. Preduzeće je zatražilo nastavak koncesije, na šta je Komisija za koncesije dala pozitivno mišljenje, a Vlada odlučila da se ugovor potpiše. Ministrastvo ugovor još nije potpisalo, zbog čega je Vitalend podnio tužbu.

– U slučaju da dođemo u spor sa koncesionarom – Vitalendom, možemo imati višemilionskih gubitaka. Moramo isplatiti iz budžeta Ministartva poljoprivrede, a to, opet nije u korist poljoprivrednika, tako da moramo dobro da prostudiramo i da se konsultujemo sa Pravobranilaštvom Republike Srpske i Komisijom za koncesije i da vidimo kako ćemo u narednom periodu riješiti ovaj problem – kaže Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske.

Iz Ministarstva pozivaju dubičke poljoprivrednike, predstavnike Vitalenda i Pravobranilaštva na sastanak kako bi problem bio riješen. Poljoprivrednici za sljedeću sedmicu najavljuju blokadu puteva, ukoliko niko ne dođe da razgovara sa njima, prenosi RTRS.

(SB)